Mapamond în 2 minute (08.12.2015)

Donald Trump, candidatul cel mai bine plasat în cursa republicană în vederea alegerilor prezidenţiale americane din 2016, potrivit sondajelor, a îndemnat, luni, la interzicerea accesului musulmanilor în Statele Unite, pana cand alesii tarii inteleg ce se intampla. Inițial, anunțul a fost făcut public de echipa sa de campanie, într-un, cităm, “Comunicat al lui Donald Trump pentru impiedicarea imigratiei musulmane”. Ulterior, la un miting ținut in South Carolina, cateva ore mai tarziu, Trump a repetat acest indemn, fiind aclamat de auditoriu. Candidatul republican la presedentie face aceste afirmatii in contextul in care americanii nu au uitat atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Compania  Air France a anuntat ca un avion care a decolat de pe aeroportul Internaţional San Francisco şi se îndrepta către Paris a fost direcţionat, în noaptea de luni spre marţi, către Montréal, în urma unei ameninţări anonime cu bomba, relatează CNN. Un purtător de cuvânt al aeroportului de la Montréal a declarat că poliţia a demarat o anchetă. Aeronava a aterizat pe Aeroportul Internaţional Pierre Elliott din Montréal, fără incidente, iar oficiali au efectuat verificările necesare. Două avioane aparţinând Air France, care efectuau zboruri din Statele Unite către Paris, au fost redirecţionate, luna trecută, din cauza unor false ameninţări cu bombă.

Iranul a testat o nouă rachetă balistică cu rază medie de acţiune, luna trecută, încălcând două rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, au denuntat, luni, doi oficiali americani, citați de Reuters. Cei doi au declarat ca testul a avut loc pe 21 noiembrie, precizand ca racheta a survolat teritoriul iranian. Surse din cadrul unor servicii occidentale de informaţii au declarat anterior, că testul a avut loc lângă Chabahar, un oraş-port iranian situat în apropiere de frontiera cu Pakistanul. Toate testele de rachete balistice iraniene sunt interzise printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată în 2010, care rămâne validă până la implementarea acordului în domeniul nuclear încheiat de regimul de la Teheran cu cele şase mari puteri.