Mapamond (5.12.2016)

Infrangere zdrobitoare pentru premierul italian Matteo Renzi, care a anuntat ca va demisiona, dupa ce a chemat  peste 50 de milioane de italieni la urne, inclusiv patru milioane de italieni care traiesc in strainatate, pentru a aproba sau respinge prin referendum reformele constitutionale propuse de premier.  59,95% din buletinele depozitate in urne au respins, iar un procent de 40,05% din votanti au sprijinit reforma solicitata de seful Executivului de la Roma.

Cel puţin 33 de persoane şi-au pierdut viaţa, în urma unui incendiu produs sâmbătă la un concert desfăşurat într-un club de noapte din statul american California, au anunţat autorităţile, care au precizat că numărul victimelor ar putea să crească, mai ales că 70% din clădire urmează să fie cercetată. În jur de 40 de persoane s-au strâns la capela din Oakland, pentru a se ruga după tragedia de la periferia oraşului San Francisco. Organizatorii au aprins şi lumânări, spunând că flăcările aduc doar durere şi distrugere, însă, acum, acestea vor fi ”simbol al bunătăţii şi păcii”.

Politistii americani au arestat un barbat care a intrat cu o pusca de asalt intr-o pizzerie din capitala Washington, dupa ce a citit o stire falsa conform careia localul ar fi fost folosit de o retea de pedofilie condusa de Hillary Clinton. Omul, in varsta de 35 de ani, i-a amenintat cu arma pe angajatii restaurantului, care au fugit si au sunat imediat la politie. Barbatul si-a descarcat pusca, fara a rani insa pe nimeni, apoi a iesit. Oamenii legii au gasit doua arme de foc lasate de atacator in pizzerie si o a treia in masina sa. Omul, un republican convins, venise din statul Carolina de Nord si risca acum pana la 10 ani dupa gratii.