Mapamond (31.03.2016)

Doua atacuri cu bomba in Rusia in ultimele 24 de ore. Un politist si-a pierdut viata si doi au fost raniti marti seara in republica Daghestan, parte din Federatia RusaAtacul a fost revendicat de „provincia caucaziana” a Statului Islamic.  O ancheta a fost deschisa in acest caz. Potrivit RIA Novosti, un alt atac cu bomba ar fi avut loc miercuri dimineata in Daghestan, la un filtru al politiei. Agentii ar fi incercat sa o opreasca o masina pentru un control de rutina, insa soferul s-ar fi aruncat in aer, explozia ucigand si unul dintre politistii rusi. Nu se stie inca daca intre cele doua atacuri exista vreo legatura.

Aproximativ 1.500 de migranţi şi refugiaţi cărora li s-au alăturat susţinători greci au mărşăluit în centrul Atenei în semn de protest faţă de Acordul UE-Turcia care urmează să intre în vigoare de luni. Peste 50.000 de migranţi sunt blocaţi în Grecia în urma introducerii unor restricţii şi închiderii frontierelor de către Austria şi ţări de pe ruta din Balcani. Migranţii care au ajuns în Grecia după 20 martie sunt deţinuţi pe insule şi urmează să fie trimişi înapoi în Turcia începând de luni.În baza acordului Ankara urmează să oprească migranţii să ajungă în Europa.

Creatiile unuia dintre cei mai mari bijutieri ai Rusiei din ultimii 20 de ani au fost expuse la Muzeul Kremlinului. designerului rus Ilgiz Fazulzianov s-a remarcat prin bijuterii inspirate din natura, dar si prin combinatia de aur si pietre pretioase. Vizitatorii au avut ocazia sa admire bijuterii, schite si desene – rodul carierei de doua decenii a aritistului. Dovada a aprecierii de care se bucura in Rusia, dar si la nivel international, Fazulzianov este primul artist care semneaza o expozitie solo la Muzeul Kremlinului, dupa bijuteriul rus, Pierre-Karl Faberge, in 1917.