Mapamond (31.01.2017)

Guvernul austriac a anunțat că intenționează să interzică integral portul vălului islamic în locurile publice, măsură care se înscrie într-un plan al coaliției centriste aflate la putere de relansare a politicii sale în fața ascensiunii extremei drepte, din care face parte și prevenirea acțiunilor teroriste. “Noi aderăm în principiu la o societate deschisă, ceea ce presupune o comunicație deschisă” se arata in comunicat. Guvernul austriac dorește, de fapt, după consultările cu grupările religioase, să propună o “lege a neutralității”, a indicat cancelarul, citând posturile de magistrați, polițiști și militari.

Șefa guvernului britanic, Theresa May, va declanșa Brexit-ul, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pe 9 martie, dată ce coincide cu desfășurarea Consiliului European din Malta, a informat cotidianul The Times. May dorește ca legislația prin care se permite declanșarea Tratatului de la Lisabona, care dă startul negocierilor oficiale privind ieșirea unei țări din UE, să fie aprobată de parlamentul de la Londra la 7 martie, adaugă sursa citată.Șefa guvernului britanic a declarat până acum că va activa articolul 50 cel mai târziu până la 31 martie, însă guvernul a comunicat Camerei Lorzilor ,că dorește ca proiectul de lege să fie aprobat la 7 martie, mai scrie The Times.

Barack Obama, fostul preşedinte al SUA, a criticat ordinul executiv împotriva imigranţilor, emis de actualul lider de la Casa Albă şi a susţinut protestatarii care au ocupat aeroporturile americane pentru a-şi exprima nemulţumirea în faţa acţiunii Administraţiei Donald Trump, informează CNN. ”Un preşedinte se opune în mod fundamental noţiunii de discriminare faţă de indivizi, pe baza credinţei sau religiei”, a declarat Kevin Lewis, purtător de cuvânt al lui Barack Obama.Lewis a adăugat faptul că Obama crede că oamenii care protestează întreprind ”exact ceea ce ar trebui să aibă loc în momentul în care valorile americane sunt în pericol”, iar acest lucru îi sporeşte fostului preşedinte ideea de siguranţă.