Mapamond (30.05.2016)

Două persoane au murit, iar alte şase au fost rănite, inclusiv doi ofiţeri de poliţie, într-un atac armat în Huston, relatează Reuters. Purtatorul de cuvant al politiei, John Cannon, a declarat ca atacatorul a abordat un bărbat în faţa unui service auto şi a deschis focul cu un pistol, fapt ce dovedeste ca a fost un atac neprovocat. Suspectul a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţele de intervenţie, iar doi poliţişti au fost răniţi. O a doua persoană, considerată în continuare ca posibil suspectă, a fost, de asemenea, împuşcată de atacator, a declarat Cannon. Ancheta privind circumstanţele în care a avut loc atactul armat este în curs de desfăşurare.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ajuns pe Muntele Athos, din nordul Greciei, în cadrul vizitei oficiale de două zile de pe teritoriul elen, pentru a participa la ceremoniile de celebrare a 1.000 de ani de la prima prezenţă rusească în comunitatea religioasă de pe Muntele Athos. După ce s-a întâlnit cu premierul grec, Alexis Tsipras, Putin s-a îmbarcat în avionul personal pentru a ajunge în Thessaloniki şi apoi s-a îndreptat spre Athos, unde a ajuns la bordul unui vas. Liderul rus a fost întâmpinat de 20 de stareţi ai mănăstirilor şi 20 de reprezentanţi ai călugărilor, precum şi un reprezentant al Patriarhului grec al Constantinopolului, sub a cărei jurisdicţie se află Muntele Athos. Preşedintele rus a luat parte la o Liturghie organizată în onoarea lui şi s-a aşezat pe scaunul episcopal.”Aici, pe Muntele Athos, există o lucrare măreaţă şi importantă a valorilor morale”, a declarat Putin, mulţumind comunităţii religioase pentru ospitalitatea oferită.

 Nouăsprezece imigranţi au fost salvaţi, în apropiere de regiunea de coastă a Marii Britanii, în timp ce încercau să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge de pe teritoriul francez pe cel britanic, relatează Le Figaro. Paza de coastă britanică a fost alertată aproape de miezul nopţii în legătură cu o barcă gonflabilă care a inceput sa se scufunde. Potrivit autorităţilor, circa 4.000 de imigranţi trăiesc în aşa-numita “junglă” din Calais, cea mai mare tabără clandestină din Franţa, si refuza să plece din zonă în speranţa că vor putea ajunge ilegal în Marea Britanie. Încercările de traversare a Canalului Mânecii de către imigranţi sunt rare, cei mai mulţi încearca să se urce din mers în mijlocele de transport care circulă prin Eurotunel, pentru a ajunge pe teritoriul britanic.