Mapamond (30.04.2017)

Opt membri ai armatei cubaneze au decedat după ce avionul în care se aflau s-a prăbuşit într-o regiune montană a insulei Cuba, potrivit presei locale. Aeronava aparţinea companiei AEROGAVIOTA și a dispărut sâmbătă de pe radar, în nord-vestul Cubei, la aproximativ 80 de km de capitala insulei. Iniţal s-a vorbit despre un avion de pasageri, cu 39 de oameni la bord. Ulterior s-a transmis că nu era un zbor comercial, iar 39 ar fi capacitatea totală a aeronavei. Informația despre prăbușire a fost confirmată de oficiali ai companiei aeriene, care au spus, de asemenea, că nu există supraviețuitori.

Ueli Steck, unul dintre cei mai buni alpiniști din lume, a murit pe Everest, duminica dimineata, in apropierea Taberei II. Un grup de șase salvatori au descoperit  trupul multiplului recordmen mondial, care ar fi alunecat pe o pantă acoperită de gheață. Corpul lui Steck a fost preluat de un elicopter în localitatea Lukla și de acolo va fi preluat de familie. Potrivit Departamentului de Turism din Nepal, Ueli Steck conducea o expediție si  incerca sa escaladeze, in premiera mondială, Muntele Everest,  fara sa foloseasca oxigen suplimentar in timpul sezonului de primavară. Tot în această perioadă, alpinistul român Horia Colibășanu se află deja la tabăra de bază avansată de pe Himalaya, la 6400 de metri altitudine, urmând ca în maxim patru săptămâni să încerce escaladarea Everestului fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau calatoresc pe teritoriul Norvegiei, ca, incepand de la 1 mai 2017, se instituie masura de control sistematic pentru toate persoanele care intra sau parasesc spatiul Schengen. Masura a fost impusa ca urmare a evaluarilor de risc de securitate si se mentine pana cand autoritatile norvegiene vor aprecia ca nivelul pericolului amenintarilor teroriste va fi suficient de redus. Controlul la intrarea / iesirea din Regatul Norvegiei se aplica atat cetatenilor norvegieni, cat si tuturor cetatenilor straini, inclusiv cetateni ai statelor membre UE