Mapamond (28.12.2015)

Imagini de basm la festivalul luminilor de la Moscova. Pe langa traditionalele luminite colorate de Craciun, capitala rusa este impodobita si cu instalatii luminoase create de diversi artisti europeni. Festivalul luminilor de Craciun este la prima editie. Tinand cont de succesul urias de care s-a bucurat, autoritatile de la Moscova spun ca evenimentul va fi organizat anual. Instalatiile luminoase vor putea fi admirate pana pe 17 ianuarie, cand se termina sarbatorile de iarna, pe stil vechi.

Germania si Austria se afla in stare de alerta, dupa ce politia austriaca a anuntat ca a primit un avertisment cu privire la riscul unor atentate teroriste ce s-ar putea produce in mai multe capitale europene, intre Craciun si Anul Nou. Totusi, politia a insistat ca amenintarile nu sunt suficient de concrete pentru a justifica anularea unor evenimente cu ocazia apropierii Anului Nou.

Un elefant, care a fost tinut in lanturi intr-un templu din India, a fost salvat de Craciun. Dupa 20 de ani de suferinta, Suraj a ajuns in ajunul Craciunului intr-un sanctuar destinat elefantilor. Animalul a fost tinut captiv intr-o cusca de mici dimensiuni. Nu a vazut lumina zilei de mai bine de un an. Era subnutrit, avea coada rupta, ii lipsea o ureche si zacuse luni la rand in propriile fecale. 70 de voluntari si politisti l-au salvat din agonie. In jur de 600 de elefanti sunt tinuti captivi in conditii groaznice in templele din India.