Mapamond (28.05.2017)

Bilanţul victimelor inundaţiilor şi alunecărilor de teren provocate de ploile musonice din Sri Lanka a ajuns, duminică, la 126, au anunţat autorităţile. Centrul de gestionare a catastrofelor a precizat că 97 de persoane sunt date dispărute şi peste un milion au fost afectate de dezastru. Biroul Organizaţiei Naţiunilor Unite din Colombo a declarat că autorităţile din Sri Lanka au solicitat oficial sprijin după dezastrele provocate de muson în regiunile sudice şi vestice ale ţării. Condiţiile meteorologice nefavorabile au provocat inundaţii şi alunecări de teren în 14 dintre cele 25 de districte din Sri Lanka. Cea mai grav afectată zonă este Galle, unde aproximativ 128 de mii de persoane au avut de suferit în urma inundaţiilor. Potrivit prognozelor meteo, ploaia şi rafalele de vânt puternice vor continua în prima săptămână a lunii iunie, crescând astfel riscul ca situaţia actuală să se înrăutăţească.

Opinia publică din Rusia a fost şocată de o înregistrare video cu arestarea brutală a unui copil de 10 ani, care recita poezii pe o stradă din centrul Moscovei şi pe care poliţia îl suspecta de cerşetorie. Înregistrarea, făcută cu un telefon mobil şi difuzată masiv de televiziunile ruse, îl arată pe copil strigând “Salvaţi-mă” în timp ce este luat cu forţa de mai mulţi poliţişti.Poliţia a explicat că respectivul copil, identificat de media cu numele de Oscar Mironov, practica cerşetoria în stradă, o activitate interzisă. Tatăl său a asigurat presa rusă că el spunea poezii pentru a-şi exersa talentul de actor, cu mama sa vitregă aşezată pe o bancă din apropiere. Aceasta din urmă este şi cea care a filmat scena înainte de a-l urma pe copil la comisariatul unde a fost transferat. Băiatul şi mama sa vitregă au rămas acolo circa patru ore şi au ieşit puţin după miezul nopţii. Poliţia din Moscova a anunţat o anchetă în acest caz, ale cărei rezultate vor fi făcute publice.

Aproape întreaga populaţie a unui oraş din Republica Centrafricană a fost forţată să fugă și să-și părăsească locuințele, în timpul luptelor de stradă din ultimele zile, care au provocat uciderea a 300 de oameni, conform agenției DPA. Creşterea numărului persoanelor strămutate în plan intern este copleşitoare pentru serviciile guvernamentale deja aflate sub presiune, a declarat ministrul pentru probleme sociale.
Reluarea luptelor a forţat circa 100.000 de oameni să fugă din Bria, un oraş aflat la aproape 600 km est de capitala Bangui. Alte 200 de persoane au fost rănite în timpul luptelor din ultimele două săptămâni, majoritatea civili. Sute de case au ars, iar proprietăţile au fost jefuite.