Mapamond (27.12.2016)

Echipele de căutare au găsit una dintre cele două cutii negre ale avionului militar care s-a prăbușit duminică în Marea Neagră la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Soci, au relatat surse din cadrul anchetei. Autoritățile ruse suspectează probleme tehnice sau o eroare de pilotaj la originea prăbușirii avionului și par să respingă deja teza unui atentat.”Scafandrii au găsit una dintre cutiile negre sub cabina aeronavei. Va fi scoasă din apă în curând”, au declarant autoritatile. In cursul căutărilor din ultimele ore au fost găsite încă trei cadavre ale ocupanților aeronavei, astfel încât bilanțul victimelor recuperate a ajuns la 13. De asemenea, scafandrii au recuperat și bucăți din epavă.

O aeronava a companiei Jet Airways care avea 154 de pasageri și 7 membri ai echipajului la bord, a ieșit de pe pista aeroportului Dabolim din Goa, în timpul decolării, iar aproximativ 15 pasageri au fost răniți.Martorii spun că avionul pur si simplu a alunecat pe pistă și s-a răsucit la 360 de grade. Aeronava trebuia să ajungă la Mumbai. Echipele de intervenție i-au evacuat cu ajutorul toboganelor gonflabile pe cei aflați la bord. Toți pasagerii și membrii echipajului au fost evacuați în siguranță. Unii dintre aceștia au fost ușor răniți în timpul operațiunii”, se arată într-un comunicat al companiei Jet Airways. Aeroportul a fost temporar închis în urma incidentului.

Primul portavion al Chinei a fost detaşat în Oceanul Pacific, pentru exerciţii militare, a anunţat Ministerul chinez al Apărării, pe fondul recentelor dispute cu Statele Unite din cauza Taiwanului.Presa de stat de la Beijing a preluat,un comunicat al Ministerului Apărării care anunţă trimiterea portavionului Liaoning, modernizat de Forţele Navale chineze în 2012, în prima misiune „în ape internaţionale aflate la distanţă mare”, o referire la Pacificul de Vest, scrie Mediafax. „Este vorba de participarea la un exerciţiu în cadrul planului anual de pregătire”, a precizat Administraţia comunistă de la Beijing.