Mapamond (27.12.2015)

Unul dintre cei mai activi vulcani din Filipine a aruncat cenușă în atmosferă duminică, la aproximativ o lună după ce autoritățile au ridicat nivelul de alertă, în urma unei explozii similare. Cenușa a fost aruncată la o înălțime de cel puțin 1.000 de metri din craterul masivului Kanlaon din provincia Negros, din zona de est, conform Institutului filipinez de Vulcanologie și Seismologie. În timpul erupției, locuitorii din apropiere au auzit diferite zgomote insa până în prezent nu au fost raportate persoane rănite. Nivelul de alertă al vulcanului de 2.435 de metri, aflat la 520 de km sud de Manila, a fost ridicat de la 0 la 1 în noiembrie. Institutul de la Manila a recomandat locuitorilor să rămână în exteriorul zonei de pericol instituite pe o rază de peste 4 km în jurul vulcanului, existând posibilitatea unor erupții bruște și periculoase.

Opt persoane au murit în regiunea Dallas, în urma unor tornade şi inundaţii, bilanţul victimelor care au afectat săptămâna aceasta sudul Statelor Unite ajungând astfel la 26 de morţi, relatează Reuters. Numai tornada din statul Mississippi a avariat 403 case într-o zonă care include şapte ţinuturi din acest stat. De asemenea, 50 de case nu mai pot fi locuite din cauza inundaţiilor, iar 40 de drumuri au fost închise în ţinutul Monroe, unde nivelul apei pluviale a atins 25-30 de centimetri. Victime ale tornadelor au mai fost si in Tennessee, Arkansas şi Alabama, bilanţul în cele trei state ajungând la 18 morţi. Autorităţile au declarat că mai multe persoane, atat adulti cat si copii, au decedat in propriile masini care au fost luate de viituri. Americanii care se întorc din vacanţă se pot aştepta la furtuni în restul weekendului, în New Mexico şi în vestul Texasului la vijelii, iar în zona de câmpie din sudul Texasului şi până în Indiana la ploi şi inundaţii, au avertizat meteorologii.

Liderul grupării jihadiste al Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a îndemnat la o revoltă în Arabia Saudită şi a promis atacuri în Israel, într-o înregistrare audio postată online sâmbătă. Această înregistrare apare după şapte luni de tăcere şi a fost difuzată pe unele reţelele de socializare, potrivit site-ului american pentru supravegherea reţelelor jihadiste. Mesajul apare în contextul în care Statul Islamic este afectat de înfrângeri militare atât în Siria, cât şi în Irak. În această înregistrare de 24 de minute, al-Baghdadi critică o coaliţie de 34 de ţări a cărei înfiinţare a fost anunţată de către Arabia Saudită, pe 15 decembrie, în vederea “luptei împotriva terorismului”.