Mapamond (27.11.2016)

În noaptea de sâmbătă spre duminică, a avut loc un accident în care a fost implicat autocarul unei firme de transport românești, care se deplasa dinspre Franța către România, tranzitând Italia. Autocarul s-a răsturnat la graniţa dintre Italia şi Slovenia. Ministerul român de Externe a trimis o echipă consulară în Italia, care să se ocupe special de victime. Accidentul s-a produs între localităţile Latisana şi San Giorgio. În total, 36 de persoane se aflau în autocarul care aparţine firmei Atlassib. Martorii spun că o maşină de teren a încercat să depăşească autocarul şi l-a lovit puternic din spate. În urma impactului, autocarul s-a răsturnat într-un şanţ. Opt dintre pasageri au fost răniţi. Un bărbat a fost proiectat prin geam, iar starea sa este foarte gravă. El a fost transportat cu ambulanţa la Udine. Alţi 4 au fost duşi la Latisana şi 3 la Palmanova. Pentru preluarea celorlalţi pasageri, firma de transport a trimis un alt autocar, din Padova. Poliţiştii italieni fac verificări pentru a afla cum s-a produs accidentul.

Dacă în Cuba este doliu, pentru cubanezii din Little Havana, comunitate ce trăieşte în Miami, Statele Unite, moartea lui Fidel Castro este motiv de bucurie. La aflarea veştii că liderul istoric cubanez s-a stins din viaţă, oamenii s-au adunat pentru a celebra. Cântând imnul naţional cuban „La Bayamesa”, dansând şi bâtând în tigăi, cubanezii din Mica Havana s-au strâns cu mic, cu mare, rămânând în stradă chiar şi după începerea ploii. Poliţia a închis traficul în zonă din cauza mulţimii venite să îşi exprime entuziasmul.

Autorităţile olandeze au dispus sacrificarea a peste 190.000 de raţe din şase ferme, din cauza epidemiei de gripă aviară ce se extinde în nordul Europei. Autorităţile olandeze nu au confirmat care dintre tulpinile virusului a fost descoperită la fermele de păsări. Toate celelelate ferme aflate în apropierea izbucnirii iniţiale vor fi verificate. Alte izbucniri ale gripei aviare, inclusiv a tulpinei extrem de contagioase H1N1, au fost raportate în Suedia, Finlanda, Danemarca, Germania şi Ungaria. A fost lansată o interdicţie de transport a produselor de la fermele în cauză.