Mapamond (27.02.2016)

Înainte de a ajunge în celule, le miroși. Asta se întâmplă când într-o celulă construită pentru 19 persoane stau 86 de oameni, arată reporterii CNN, care au ajuns în închisoarea în care, cu ani în urmă, a fost ținut Nelson Mandela. Celulele arata la fel. Intr-un colt se afla o toaleta si un dus, dar cel mai adesea multi nu apuca sa le foloseasca. Paturile nu sunt departe, etajate cate trei, pe o coloana. Vara, abia poti respira, iarna e un frig crunt. Chiar si asa, detinutii ar da orice sa ajunga mai des afara. Sunt lasati in curte, sa faca miscare, o data pe saptamana. Deschis in anii ’60, penitenciarul a fost “casa” lui Nelson Mandela ,fostul presedinte sud-african care a stat 27 de ani in inchisore, fiind condamnat pe viata. Despre acest loc, Mandela,spunea ca e “Un loc cu o fata moderna, dar cu o inima primitiva”. Si avea dreptate. Fatada nu te duce cu gandul la ce se afla in interior. Mai mult, detinutii sunt primiti cu sloganul “un loc al inceputurilor”.

Unii își găsesc cu greu un loc de muncă decent, dar există un orășel unde se caută, de luni întregi, un medic care să fie plătit cu sute de mii de dolari. În orașul Tokoroa, din Noua Zeelandă, nu se găsesc doctori tineri care să dorească să lucreze în clinica locală, pentru un salariu foarte bun! Doctorul Alan Kenny, co-proprietarul Clinicii pentru Familii din Tokoroa, a încercat, cu disperare, în ultimele luni, să găsească un coleg, dar nu a primit nici măcar o cerere pentru ocuparea acestui post scos la concurs. Deși promite un venit de cel puțin 400.000 de dolari pe an, fără ture de noapte sau în timpul weekendurilor, plus statutul de co-proprietar al dispensarului, nimeni nu pare interesat de această ofertă.Doctorul Kenny (61 de ani) trebuie să aibă grijă singur de cei 6.000 de pacienți ai clinicii și susține că acest lucru este foarte dificil.

Arida Vale a Motii (Death Valley) din SUA, unul dintre cele mai fierbinti locuri de pe Terra, are in prezent aspectul unei gradini pline de flori si culoare, scrie presa americana, care precizeaza ca o situatie similara nu s-a mai inregistrat din anul 2005. Primele flori au inceput sa apara in noiembrie, dar “superinflorirea” s-a produs luna trecuta, iar rezultatele arata “din ce in ce mai bine”.Peste 20 de specii de plante acopera pamantul, dupa o lunga perioada in care era uscat si brazdat de crapaturi. La inceput, a dominat culoarea galbena a florilor numite “Desert Gold”, care arata ca niste margarete aurii, dar ulterior covorul viu a dobandit si pete de purpuriu, roz si alb.Daca temperatura nu va creste prea tare si vantul nu va sufla prea puternic, este de asteptat ca florile sa persiste pana la mijlocul lunii martie.