Mapamond (26.11.2016)

Liderul cubanez Fidel Castro a murit vineri seara la vârsta de 90 de ani. Anunțul a fost făcut de fratele său, actualul președinte al Cubei, Raul Castro, într-o alocuțiune la televiziunea de stat. În Cuba au fost decretate nouă zile de doliu național. Consiliul de Stat a luat decizia ca funeraliile să aibă loc duminică, 4 decembrie. În timpul zilelor de doliu vor fi întrerupte orice activități și spectacole publice, a anunțat executivul cubanez. După funeraliile de la 4 decembrie, guvernul cubanez va organiza o procesiune de patru zile, timp în care cenușa liderului revoluției comuniste cubaneze va traversa întreaga insulă pentru ca admiratorii lui Fidel Castro să își ia rămas bun de la cel pe care îl supranumiseră “Liderul Maxim”.

Flota rusă a Mării Baltice va efectua, în anul 2017, exerciţii comune cu nave militare chineze, anunţă purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţional, Roman Martov. “Flota Baltică are un program intens de pregătire pentru următorul an care va include exerciţii navale, terestre şi aeriene. În a doua jumătate a anului 2017, Flota Baltică va participa la ample exerciţii cu alte ţări, inclusiv cu China”Anul acesta, nave ale Flotei Baltice au efectuat opt misiuni, în Oceanul Atlantic,  Oceanul Indian, Marea Caraibelor,Marea Nordului, Marea Roşie şi Mediterană”, a precizat Martov.

Autoritatile din Israel au arestat 12 indivizi, suspectati ca ar fi provocat un incendiu de proportii care a semanat spaima in orasul Haifa. Dupa 4 zile de cosmar, pompierii au reusit sa controleze focarele. 80 de mii de locuitori au fost evacuati.Locuitorii din cel de-al treilea oras ca marime al tarii au trait clipe de groaza si au privit neputinciosi cum focul si fumul gros s-au apropiat de locuintele lor. Exista suspiciuni ca, initial, focul a fost pus de o mana criminala, iar suspectii , arestati de autoritati, ar fi putut avea o motivatie politica. Mai multe tari – Rusia, Cipru, Italia, Croatia si Grecia – au trimis ajutor si echipamente, inclusiv avioane anti-incendiu. Premierul Beniamin Netaniahu a spus ca guvernul sau a luat, de asemenea, legatura cu o companie americana ce opereaza “super tanker” – cel mai mare avion specializat pentru lupta cu focul.