Mapamond (26.01.2017)

Autorităţile chiliene au anunţat că şase persoane şi-au pierdut viaţa, după ce incendii masive de pădure au cuprins partea centrală a Statului Chile. Printre victime se numără patru pompieri, precum şi doi poliţişti descoperiţi în râul Maule, transmite BBC. Statele Unite au împrumutat autorităţilor locale o aeronavă Boeing 747 pentru a lupta împotriva celor mai grave incendii forestiere înregistrate în ultimele decenii în statul sud-american. De asemenea, executivul chilian a fost nevoit să declare stare de urgenţă la sud de metropola Santiago. Reprezentanţii companiei care administrează fondul forestier au susţinut că peste 238.000 de hectare de pădure au fost afectate de ultimele incendii, care par că se extind rapid.

Echipele de salvare italiene care au participat la operaţiunile de recuperare a turiştilor prinşi sub ruine, după ce o avalanşă a distrus un hotel de patru stele din Farindola, au anunţat că au recuperat aproximtiv 30 de morţi. De asemenea au declarat că sunt si 11 supravieţuitori. Echipele de salvare au căutat sub ruinele hotelului Rigopiano orice urme de viaţă. Bilanţul final al victimelor, anunţat oficial de către autorităţile italiene, este de 29 de morţi şi 11 supravieţuitori. În urma necropsiei făcute victimelor, specialiştii au ajuns la concluzia că decesul a fost cauzat de frig, asfixiere şi traumatisme fizice survenite din cauza prăbuşirii imobilului.

Preşedintele Donald Trump crede în continuare că tehnica de torturare a suspecţilor de terorism cunoscută drept simulare a înecului funcţionează în timpul audierilor, pentru că ”trebuie să luptăm împotriva focului cu foc”, se arată într-un interviu exclusiv pentru televiziunea ABC. De asemenea, miliardarul american a explicat că se va consulta cu secretarul Apărării, şi cu directorul CIA pentru a vedea dacă se poate lua vreo acţiune legală pentru combaterea rasismului în Statele Unite. Preşedintele a explicat că în timp ce grupările radicale decapitează oameni în Orientul Mijlociu,  autorităţile americane nu joacă pe un ”teren egal” în lupta împotriva terorismului global, care a ajuns inclusiv în SUA.