Mapamond (25.11.2016)

Unul dintre organizatorii revoltei petrecute, zilele trecute, într-o tabără de refugiați din sudul Bulgariei face parte dintr-o ‘celulă radicală’, a declarat vineri în fața parlamentului de la Sofia ministrul bulgar de interne, Rumiana Bachvarova. Ea a precizat că această informație a fost obținută în urma interogatoriilor efectuate de Agenția de Securitate Națională, serviciul bulgar de contraspionaj. Peste 400 de migranți au fost arestați și 24 de polițiști bulgari au fost răniți în urma revoltei declanșate joi seară, de circa 1500-2000 de migranți, majoritatea afgani, irakieni și pakistanezi, în tabăra de refugiați de la Harmanli, situată la circa 50 de kilometri de frontiera turcă.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte 27 au fost rănite într-un triplu atentat cu bombă care a avut loc vineri, în Nangarhar, bastion al grupării Statul Islamic, în estul Afganistanului, au anunțat oficiali locali. Deocamdată, exploziile celor trei bombe la Jalalabad, capitala provinciei, nu au fost revendicate. Primul atentat a ucis un membru al serviciilor penitenciare, Abdul Hakim, precum și un copil, atunci când o bombă a explodat în fața casei lui, la orele 10:30, a precizat Khogyani. O altă bombă a fost pusă în fața cazărmii pompierilor, de unde pleacă de obicei primele echipe de salvare în caz de atentat, ucigând trei persoane și rănind alte 21, a adăugat Khogyani. A treia explozie a avut loc în momentul în care mulțimea s-a adunat la locul primului atentat, însă nu s-a soldat cu victime.

Polițiștii israelieni au arestat, vineri, 13 persoane bănuite că ar fi provocat incendiile devastatoare care au cuprins centrul și nordul Israelului și pe care premierul Benjamin Netanyahu le-a calificat drept “acte de terorism”, transmite Reuters. Ministrul securității publice, Gilad Erdan, le-a spus jurnaliștilor că este vorba despre membri ai populațiilor “minoritare”, făcând, astfel, aluzie fie la israelieni de origine arabă, fie la palestinieni, potrivit Reuters.