Mapamond (24.11.2016)

Un nou cutremur s-a produs in Japonia. Seismul cu magnitudinea 6,1 a zguduit nord-estul Japoniei in aceasta dimineata, fara a fi insa emis vreun avertisment de tsunami, a indicat Agentia de meteorologie din aceasta tara. deocamdata nu au fost raportate victime sau pagube materiale. Luni, un cutremur cu magnitudinea 7,4 a zguduit aceeasi regiune, generand un tsunami cu o inaltime de pana la 1,4 metri. Avertizarea de tsunami i-a facut pe mii de rezidenti sa isi paraseasca casele. In martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 si tsunami-ul generat de acesta au provocat moartea a 18.500 de persoane si cel mai grav accident atomic inregistrat vreodata in Japonia.

Zeci de mii de oameni evacuati in Israel, in urma unor incendii de vegetatie. Locuitorii din 11 cartiere ale orasului au primit ordin de evacuare, dupa ce mai multe cladiri au fost distruse de flacari. In regiunea orasului Haifa au fost inchise mai multe drumuri si scoli, iar autoritatile spun ca incendiile au fost cel mai probabil declansate intentionat. Patru persoane au fost arestate in legatura cu un incendiu izbucnit in zona Ierusalimului. Sute de locuinte au fost avariate, mii de persoane au fost evacuate, iar zeci de persoane au necesitat ingijiri medicale, in urma intoxicarii cu fum.

Descoperire incredibila in Egipt. Arheologii au depistat urmele unui oras mai vechi de 7.000 de ani si un cimitir care dateaza din prima dinastie din provincia sudica a Sohag. Arheologii au scos la iveala magazii, resturi de ceramice, unelte de fier, cabane si 15 morminte uriase, conform The Guardian.  Expertii spun ca industria de turism, aflata in dificultate in Egipt, dupa revolta populara din anul 2011, care a rasturnat regimul condus de Hosni Mubarak, ar putea sa se dezvolte in urmatoarea perioada, turistii fiind interesati sa viziteze vechiul oras.