Mapamond (23.12.2016)

Gruparea Stat Islamic din Siria a difuzat, pe site-urile jihadiste, o înregistrare video care prezintă cum sunt arși de vii doi soldați turci și a revendicat acțiunea. Imaginile de o violență atroce îi arată pe cei doi bărbați în uniformă închiși într-o cușcă, de unde sunt scoși înainte de a fi legați și arși de vii. Pe 29 noiembrie, armata turcă, citată de Reuters, anunțase că a pierdut contactul cu doi militari aflați în misiune împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în nordul Siriei. Agenția de știri a organizației jihadiste, a indicat, în aceeași zi, că gruparea a capturat doi soldați turci într-un sat aflat la vest de al-Bab, în zona rurală din apropiere de orașul Alep.

Poliția australiană a anunțat că a dejucat un “complot terorist” care viza comiterea mai multor atentate în centrul orașului Melbourne, în ziua de Crăciun, arestând șapte persoane într-o serie de raiduri. Șeful poliției statului Victoria, Graham Ashton, a precizat că persoanele reținute preconizau atacuri în locuri emblematice din Melbourne, precum gara, Piața Federației și catedrala Saint-Paul.

Vladimir Putin cere îmbunătățirea potențialului nuclear al Rusiei și modernizarea rachetelor, pentru a trece de scutul antirachetă al SUA din Europa de Est. Rusia ar trebui să-și crească potențialul militar nuclear și să dezvolte rachete care să străpungă scutul de apărare antirachetă, a spus Putin. El a cerut o pregătire mai bună a tuturor forțelor armate, arme cu precizie ridicată, mijloace moderne de comunicare și inspecție, și sisteme pentru războiul electronic.