Mapamond (22.03.2016)

Explozii puternice la Bruxelles pe aeroport si la metrou. Cel puţin 28 de persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite in atentate. Deflagrațiile s-au produs, marti, în jurul orei locale 08:00 în zona de plecări a aeroportului internațional Zaventem din Bruxelles.  De asemenea, au fost alte explozii in doua statii de metrou, ambele în apropierea principalului sediu al Comisiei Europene și a sediului Consiliului European. Mai întâi s-au auzit focuri de armă pe terminalul plecări al aeroportului internațional din Bruxelles, iar apoi o persoană a început să strige în arabă și s-au auzit două explozii, au declarat mai mulți martori de la fața locului citați de agenția de presă Belga. Aceste atentate se produc la patru zile după arestarea lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supraviețuitor al atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015 de la Paris soldate cu 130 de morți. Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles, marţi dimineaţă, a afirmat premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că oficialii români care sunt în vizită de lucru la Comisia Europeană sunt în siguranţă la sediul reprezentanţei permanente a României la UE.

Lideri din întreaga lume și-au exprimat marți solidaritatea cu Belgia și au condamnat atacurile barbare. “Atacurile demne de dispreț de la Bruxelles ar trebui să ne facă mai uniți: solidaritate cu victimele și fermitate împotriva teroriștilor”, a postat pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel“Cu inima și cu mintea la Bruxelles”, a scris la rândul său pe Twitter premierul italian Matteo Renzi.“Grecia este solidară cu cetățenii belgieni și europeni. Nu putem permite ca teama, ura religioasă și rasismul să prevaleze în Europa”, a postat și premierul elen Alexis Tsipras pe aceeași rețea de socializare.

O tanara din Tel Aviv si-a transformat locuinta in adapost pentru lilieci. Fata ia acasa liliecii bolnavi pe care ii gaseste in oras sau in zonele rurale din apropiere. Ii ingrijeste si apoi ii elibereaza in mediul lor natural. In prezent, traiesc in apartamentul ei peste 60 de lilieci. Vecinii ei au depus plangere la primarie, spunand ca locul este un focar de infectie.