Mapamond (22.01.2017)

Peste 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în noaptea de sâmbătă spre duminică şi alte circa 50 au fost rănite din cauza deraierii unui tren de pasageri în sudul Indiei, potrivit ultimului bilanț, dat publicității duminică dimineață. Opt din cele 21 de vagoane, inclusiv locomotiva  trenului, au ieşit de pe şina de cale ferată în apropiere de gara Kuneru. Aproximativ 600 de pasageri se aflau în tren.

Peste un milion de americani au ieşit, sâmbătă, pe străzile din Statele Unite pentru a protesta împotriva lui Donald Trump, în prima zi după investirea sa în funcția de președinte al celei mai puternice națiuni. Estimarea nu include şi sutele de mii de manifestanţii care au participat la “Marsul Femeilor” la Washington. Manifestaţii pentru apărarea drepturilor civice s-au desfăşurat în mai toate marile metropole americane. Pe de altă parte, în alte 20 de state din intreaga lume, au avut loc acţiuni similare. Actriţa Scarlett Johansson a ţinut un discurs emoţionant, Madonna le-a spus celor din stradă “Bine aţi venit la revoluţia iubirii”, iar Alicia Keys a cântat “Girl on Fire. De asemenea, la manifestări  a fost văzut şi secretarul de stat în Administraţia Obama, John Kerry.

Un cutremur cu magnitudinea 8 s-a produs la 47 de kilometri vest de insula Arawa, din Papua Noua Guinee, a informat duminică Institutul american de geofizică. Centrul de alertă pentru tsunami din Oceanul Pacific a emis o recomandare potrivit căreia “valuri tsunami periculoase sunt posibile pe o rază largă” în urma seismului, pentru următoarele trei ore, de-a lungul coastelor din Papua Noua Guinee si a insulelor din zona.