Mapamond (21.09.2016)

Cel putin 20 persoane au fost ucise cand un convoi umanitar al ONU a fost vizat de un atac in apropiere de Alep, in Siria, la cateva ore dupa expirarea armistitiului din tara, relateaza BBC News. ONU si-a suspendat toate convoaiele umanitare in Siria dupa un atac aerian impotriva unui convoi care transporta ajutoare in provincia Alep, in care mai multe persoane au fost ucise, intre care si un angajat al Semilunii Rosii siriene, a declarat un purtator de cuvant al ONU, relateaza Reuters. Convoiul lovit era format din 31 de camioane si transporta ajutoare ale ONU, si cel putin 18 dintre ele au fost lovite la fel si un depozit al Semilunii Rosii siriene.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat la dezbaterea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU că zeci de state s-au angajat să primească în total 360.000 de refugiaţi în anul 2017, dublu faţă de valorile actuale.Samantha Power, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, a declarat că acest lucru reprezintă, „totuşi, doar o fracţie” din ceea ce este necesar, deoarece Agenţia ONU pentru refugiaţi a evaluat că aproximativ 1,2 milioane dintre aceştia trebuie reinstalaţi.Obama a declarat la summit că această criză a refugiaţilor este „un test al sistemului nostru internaţional unde toate naţiunile trebuie să împartă responsabilităţile noastre colective, deoarece marea majoritate a refugiaţilor sunt primiţi în doar 10 ţări”scrie Reuters.

O declarație a unui parlamentar rus a șocat Bulgaria și nu numai, oamenii temându-se că rușii care au cumpărat proprietăți imobiliare în Bulgaria ar putea deveni, mai devreme sau mai târziu, o forță politică a țării.Parlamentarul, care face parte din partidul Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, a fost întrebat, la un post de televiziune bulgar, dacă țara sa va avea o politică binevoitoare față de Bulgaria, dacă partidul va câștiga alegerile. „Desigur”, a spus Piotr Tolstoi, adăugând: „Vom cumpăra toată Bulgaria. Jumătate din coastă deja am cumpărat-o”.