Mapamond (20.12.2016)

Europa traieste o sinistra repetitie a unui masacru sangeros! Aseara la Berlin, un camion de 25 de tone a semanat moarte intr-una dintre cele mai populare piete de Craciun. 12 oameni au fost ucisi, si alti 48 raniti! Ca si in iulie, la Nisa, masina a fost condusa deliberat in multime. In cateva minute, piata luminata festiv s-a transformat intr-un loc al mortii- si un urias centru de prim-ajutor.  Atacul a fost deja revendicat, pe Twitter, de Statul Islamic. Potrivit presei berlineze, soferul care a strivit zeci de oameni ar fi un pakistanez de 23 de ani, ajuns in Germania pe ruta balcanica a migratiei. El a solicitat azil in Germania la inceputul acestui an. Aseara a fost prins datorita unui martor care l-a urmarit 2 kilometri printr-un parc si i-a ghidat telefonic pe politisti.

Rusia condamna asasinarea ambasadorului rus in Ankara si spune ca este vorba despre un act de terorism. Ambasadorul rus in Turcia, Andrei Karlov, sustinea un discurs la o expozitie de arta cand a fost impuscat mortal de un politist turc. Atacatorul avea 22 de ani, absolvise o scoala de politie in urma cu doi ani si facea parte din fortele antirevolta din Ankara. In momentul atacului, barbatul a strigat ”Allahu Akbar. Nu uitati Alepul, nu uitati Siria!”.

Un atac armat a avut loc si intr-o moschee din Zurich. Un barbat inarmat a deschis focul asupra celor aflati in lacasul de cult, ranind cel putin trei persoane. Cele trei victime, barbati in varsta de 30, 35 si 56 de ani, au suferit rani grave. Martorii le-au spus anchetatorilor ca suspectul a parasit in fuga moscheea imediat dupa atac. Reuters relateaza ca in apropiere de locul incidentului a fost gasit un cadavru, dar ca oficialii nu au confirmat daca descoperirea ar avea vreo legatura cu acest caz si au precizat doar ca o ancheta este in desfasurare.