Mapamond (20.06.2016)

Cel puţin 22 de persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite, în urma a două atentate comise în Afganistan, potrivit Reuters. Un insurgent taliban s-a aruncat în aer în Kabul, luni dimineaţă, provocând moartea a 14 agenţi de securitate din Nepal, care se deplasau cu un microbuz. Alte zece persoane au fost rănite în atentat. În momentul atacului, microbuzul se îndrepta spre ambasada Canadei, unde agenţii nepalezi garantau securitatea. Alte opt persoane au fost ucise, iar 18 au fost rănite într-un alt atentat comis într-o piaţă comercială din provincia Badakhshan, a declarat un oficial local. Insurgenţii talibani au intensificat, în ultimele luni, atacurile împotriva serviciilor de securitate afgane şi a trupelor străine din Afganistan.

Cel puțin opt sirieni, printre care patru copii, au fost împușcați de grăniceri turci în timp ce încercau să fugă din țara lor, aflată în război, a informat Observatorul sirian pentru drepturile omului. Opoziția siriană în exil, susținută de Turcia și cu sediul la Istanbul, a anunțat la rândul său un bilanț cu 11 morți. Acestia au lansat un apel țărilor “prietene” să efectueze o anchetă și să dea indicații pentru ca acest gen de incidente să nu se mai repete. Potrivit Observatorului, cel puțin 60 de persoane, civili, au fost împușcate de grăniceri turci de la începutul anului.

Mișcarea Cinci Stele, anti-sistem și eurosceptică, din Italia a câștigat alegerile în plan local, în multe localități din țară, cele mai importante fiind capitala, Roma, și Torino, conform primelor rezultate parțiale.Virginia Raggi va deveni prima femeie primar al Romei, într-o victorie considerată a fi o lovitură pentru premierul Matteo Renzi și formațiunea sa de centru- stânga, Partidul Democrat. Raggi, o avocată în vârstă de 37 de ani, era puțin cunoscută în urmă cu câteva luni, dar acum se pare că a obținut două treimi din voturi. „Voi fi un primar pentru toți romanii. Voi restaura legalitatea și transparența instituțiilor orașului, după 20 de ani de proastă guvernare. Cu noi începe o nouă eră”, a declarat aceasta.