Mapamond (20.01.2017)

Un număr de 3 morți și 20 de răniți, printre care și copii, este bilanțul acțiunii voluntare a unui tânăr care a intrat, în viteză, cu mașina sa într-o zonă pietonală din orașul australian Melbourne, în apropierea locului în care, în această perioadă, primul turneu de tenis de Grand Slam al anului. Un martor a filmat momentul în care vehiculul mergea în cerc, în intersecție, apoi a schimbat brusc direcția de mers și a intrat direct în mulțimea care traversa strada. În mod deliberat, dupa cum spune politia. Conform autoritatilor, nu a fost un atac terorist, ci un incident care a avut legatură cu un caz de înjunghiere petrecut cu câteva ore mai devreme. Potrivit publicației citate, răniții sunt in stare grava.

Cel mai în vârstă, mai bogat și mai contestat preşedinte din istoria Statelor Unite al Americii depune jurământul de credinţă, chiar la această oră, la Washington D.C. În paralel, la ora investirii, au fost anunțate, proteste masive pe străzile orașului, faţă de acestă învestire. Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, a ajuns la Casa Albă după un scrutin istoric, în urma căruia contracandidata sa, Hillary Clinton, a obținut cu două milioane de voturi populare mai mult. Cu doar o zi înaintea învestirii, un studiu al băncii elvețiene releva că instalarea lui Trump la Casa Alba ar putea marca apariția unei noi epoci economice în care comerțul va deveni mai dificil, iar lumea va ajunge divizată în regiuni distincte.

Vulcanul de Foc din Guatemala a erupt de câteva zeci de ori, aruncând o coloană de cenușă până la aproape 4.700 de metri înălțime. Potrivit expertilor vulcanul a înregistrat între 4 și 5 explozii pe oră. Institutul Național de Seismologie, Vulcanologiei, Meteorologie și Hidrologie a indicat în buletinul său informativ zilnic că norul de cenușă se deplasează cu circa 12 kilometri pe oră spre est și sud-estul țării. Vulcanul de Foc, situat la 50 de kilometri vest de capitala țării, Ciudad de Guatemala, emană și “materii incadescente” la o înălțime de 200 de metri deasupra craterului care generează mici avalanșe, mici tunete, unde de șoc și zgomote similare celor produse de o locomotivă.