Mapamond (19.12.2016)

Scoţia va organiza un nou referendum referitor la separarea de Marea Britanie, dacă nu va putea rămâne pe piaţa unică europeană, potrivit premierului scoţian care amplifică presiunile asupra premierului britanic Theresa May să prezinte planurile pentru Brexit, transmite Bloomberg. Premierul va prezenta propriile propuneri pentru un nou aranjament cu Marea Britanie, care să permită ţării rămânerea Scoţiei pe piaţa unică a UE după Brexit, chiar dacă guvernul de la Londra va retrage Anglia.

Zece adolescenți musulmani au fost arestați în Belgia pentru că pregăteau atacuri teroriste în târgurile de Crăciun, a anunțat purtătorul de cuvânt al procuraturii belgiene.Oficialul a declarat presei că cei zece au primit instrucțiuni online privind modul în care se poate ucide o persoană și cum se realizează o bombă artizanală.„Adolescenții au fost recrutați de grupări teroriste pentru a-i pregăti să comită atacuri teroriste,a declarat acesta.”Identitatea celor zece nu a fost insa dezvăluită de autorități.

Un avion de tip IL-18 aparţinând ministerului rus al Apărării s-a prăbuşit luni dimineaţă în Siberia. La bord se aflau 39 de oameni, dintre care 32 de pasageri şi 7 membri ai echipajului.După ce iniţial anunţaseră moartea a cel puţin 27 de persoane, agenţiile de presă din Rusia au rectificat informaţia, citând ministerul Apărării care a dat asigurări că toţi oamenii de la bord au supravieţuit teribilului accident. Totuşi, cel puţin 16 persoane au fost serios răniţi în urma impactului cu solul.Potrivit BBC, prăbuşirea avionului s-ar fi produs pe fondul înrăutăţirii vremii. La faţa locului acţionează trei elicoptere pentru evacuarea răniţilor.