Mapamond (18.08.2017)

Conform unui raport, până la 3000 de jihadiști din gruparea Statul Islamic, ar putea reveni în Europa, relatează AFP. Raportul a fost  elaborat de Rețeaua europeană de sensibilizare privind radicalizarea, structură creată de Comisia Europeană. ”Majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene se așteaptă la o creștere lentă, dar progresivă, a întoarcerilor de combatanți” ai Statului Islamic, este menționat în raport. Între 1200 și 3000 de europeni au trăit sau au luptat alături de gruparea jihadistă. O mare parte din persoanele care ar urma să se întoarcă pe teritoriul Europei sunt femei și copii. Conform UE, 30-35% dintre jihadiștii europeni au revenit deja în țările de origine și circa 50% încă se află în Irak și Siria.

Autoritățile din Franța au evacuat peste 1000 de migranți din tabere ilegale din nordul Parisului. Evacuarea a avut loc în această dimineață, fiind cea de-a 35-a operațiune de acest fel întreprinsă în ultimii doi ani în capitala Franței, informează AFP. În taberele ilegale instalate de mai multe săptămâni la Porte de La Chapelle, se aflau migranți proveniți din Afganistan, Sudan, Somalia și Eritreea. 350 de polițiști au evacuat migranții la bordul unor autocare. Conform autorităților pariziene, persoanele evacuate vor fi transportate spre săli de sport. Anne Hidalgo, primărița Parisului, a atras atenția asupra faptului că mai multe mii de migranți riscă să doarmă pe străzile orașului dacă nu vor fi create mai multe locuri de primire.

Conform unui proiect al Ministerului de Interne de la Londra, ar putea fi instituit un sistem prin care va fi limitat numărul celor care emigrează în Marea Britanie pentru găsirea unui loc de muncă. Cetățenii Uniunii Europene vor putea să călătorească liber și să-și stabilească reședința în Anglia și după Brexit, însă companiile care vor dori să angajeze cetățeni UE vor trebui mai întâi să solicite un permis. Numărul acestor permise de muncă ar urma să fie stabilit de guvern, pentru fiecare sector al economiei. Scopul proiectului care nu a fost încă aprobat, este de a avea un control asupra imigrației.

Redactor: Isabela Boantă