Mapamond (18.06.2016)

Canada a legalizat eutanasia după ce Senatul a votat un controversat proiect de lege. Normativul a fost cerut de Tribunalul Suprem al Canadei, în februarie 2015, când s- a decis că legea existentă atunci, care penaliza moartea asistată medicamentos, era anticonstituțională. Tribunalul Suprem a semnalat, în sentința sa, că eutanasia ar trebui să fie disponibilă oricărei persoane aflate într-o “condiție medicală dureroasă și iremediabilă”.Dar proiectul de lege, prezentat de guvernul canadian și aprobat, a limitat accesul la eutanasie la bolnavii aflați în fază terminală.

Fanii Radiohead au fost atacaţi de un grup de islamişti radicali, la evenimentul de promovare a celui mai recent album al trupei. La ora locală 21:00, grupul l-a atacat şi l-a bătut pe patronul magazinului, din Istanbul. Mai mult, atacatorii i-au agresat şi bruscat pe fanii care veniseră să asculte Radiohead şi au vandalizat magazinul. Bărbaţii au motivat că au decurs la atac deoarece Turcia este în perioada Ramadanului, iar la eveniment mulţimea se distra şi bea bere, hulind tradiţia islamică.

Traficul în portul Calais, nordul Franței, a fost total întrerupt timp de o oră și jumătate, din cauza unor migranți care au fost descoperiți înotând în largul portului. A fost semnalată prezența unor migranți care incercau  să ajungă la cheiurile de îmbarcare pentru feriboturile de mașini spre Dover, în Anglia, a anunțat unul dintre salvatorii care au participat la căutări. Portul a fost închis pentru a permite desfășurarea căutărilor: feriboturile cu plecarea spre Anglia au rămas imobilizate. Aproximativ 4.000 de migranți,trăiesc în tabăra din Calais supranumită ‘Jungla’, potrivit unui bilanț al statului francez, în timp ce unele asociații avansează cifra de 5.000 de persoane.