Mapamond (18.03.2016)

Trei extremiști de dreapta germani au fost condamnați la pedepse de până la 8 ani de închisoare, pentru un atac cu bombă incendiară comis asupra unui centru pentru refugiați dintr-o localitate din nordul țării, informează Reuters. Incidentul, nesoldat cu victime, a fost unul din cele peste 1.200 de atacuri care au vizat centrele pentru refugiați de pe teritoriul Germaniei, unde, în 2015, au sosit peste 1 milion de solicitanți de azil. Cei trei au recunoscut comiterea atacului, dar au negat că acesta ar fi fost motivat politic. Judecătorul a stabilit că analiza mesajelor trimise de pe telefoanele lor mobile arată în mod clar atitudinile de extremă dreapta ale inculpaților. ‘Unul dintre inculpați se autointitula ‘noul Adolf’, in timp ce un altul se lauda că și-a învățat fiul de 2 ani cum să spună ‘Heil Hitler!”, a declarat purtatorul de cuvant al tribunalului.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii își va intensifica operațiunile de asistență în Afganistan, pentru a răspunde nevoilor comunităților afectate de război în această țară. Într-o conferință de presă susținută la Kabul, presedintele Crucii Rosii a anunțat că organizatia pe care o conduce își va suplimenta cu 10% bugetul pentru operațiunile din Afganistan în acest an. Potrivit unui raport publicat de misiunea ONU, anul trecut, în Afganistan, peste 3.540 de civili au fost uciși și 7.450 răniți. Oficialul a subliniat si faptul ca fiecare indicator arată situația umanitară aflată într-o spirală descendentă, atrăgând atenția asupra înmulțirii recente a atacurilor asupra unităților medicale

Armata americană a aplicat sancţiuni unui număr de peste 10 militari, în urma atacului aerian care a vizat un spital din Afganistan administrat de o organizaţia umanitară, soldat cu cel puţin 42 de morţi. Pentagonul a recunoscut că spitalul a fost atacat din greşeală, însă niciun militar american nu va fi urmărit penal. Atât ofiţeri, cât şi membri ai personalului au fost sancţionaţi, însă nu şi generali. Aceste sancţiuni au fost aplicate în urma unei anchete a Pentagonului cu privire la atac, iar un raport al acestei anchete urmează să fie publicat săptămâna viitoare. Oficiali afgani au afirmat că imobilul respectiv era ocupat de către luptători talibani, însă nicio probă nu a confirmat afirmaţiile. Preşedintele american Barack Obama a cerut scuze pentru atacul aerian, unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise împotriva unor civili în cei 15 ani de război în Afganistan.