Mapamond (18.01.2017)

Premierul britanic Theresa May a confirmat că Brexitul va fi unul „dur”. Cu ocazia prezentării strategiei sale de ieșire din Uniunea Europeană, ea a anunțat declanșarea unei „proceduri de divorț”, până la sfârșitul lui martie, ca un preludiu pentru negocierile ce vor dura doi ani. Brexitul va însemna ieșirea Marii Britanii din piața unică, a confirmat Theresa May „Ceea ce propun nu poate fi o apartenență la piața unică”, pentru că ne-ar împiedica să negociem „propriile noastre acorduri economice, a declarat aceasta,precizand si faptul ca nu vrea ca Regatul Unit sa fie membru al politicii comerciale. Insa, guvernul britanic vrea un acord vamal între Marea Britanie și Uniune.

Regimul lui Putin nu acceptă concesii politice pentru ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie ridicate, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe. Declarația acestuia vine după ce președintele ales american Donald Trump a sugerat că Washingtonul ar putea renunța la sancțiunile împotriva Rusiei, dacă Moscova acceptă un acord global de reducere a armelor nucleare. Ministrul rus le-a declarat reporterilor  ca sancțiunile nu sunt subiect de negocieri. Totuși, acesta a subliniat că Rusia ar fi dispusă să discute un acord pentru armamentul nuclear, însă a subliniat că orice concesie va fi legată doar de interesele de apărare.

Mormântul Prorocului Iona de la Mosul a fost eliberat din mâinile ISIS. Distrus de jihadiști, acest loc este unul dintre cele mai importante sanctuaruri ale Irakului. Bătălia pentru eliberarea Mosul, declanșată cu luni în urmă, continuă sălbatic. La începutul acestei săptămâni, forțele irakiene au recucerit mormântul. Alte două cartiere au fost și ele eliberate. Prorocul Iona este venerat deopotrivă de musulmani, evrei și creștini, ceea ce nu a împiedicat ISIS să devasteze locul, in iulie 2014, cand sanctuarul a fost dinamitat.