Mapamond (17.08.2017)

O senatoare a unui partid de extremă-dreapta a apărut azi în Parlamentul australian îmbrăcată cu o burqua. Pauline Hanson a stârnit un val de controverse în campania vizând interzicerea hainei tradiționale burqua.Aceasta a purtat îmbrăcămintea islamică pentru a sublinia problemele de securitate asociate cu acest port. Senatoarea a declarat că terorismul este o adevărată amenințare pentru Australia iar mulți cetățeni australieni se tem de acest lucru. Hanson a fost avertizată că actul său poate fi considerat o jignire a comunității musulmane. Ministrul de justiție australian, George Brandis,  a declarat că a ridiculiza comunitatea musulmană și portul islamic este un lucru îngrozitor. Brandis a subliniat că în Australia există jumătate de milion de cetățeni musulmani,iar marea majoritate a acestora sunt oameni buni,care respectă legea. Senatorul independent Darryn Hinch a catalogat gestul senatoarei drept dezgustător.

În această dimineață,un bărbat înarmat a luat ostatică o femeie angajată la un post de radio olandez, scrie Daily Mail. Bărbatul a forțat intrarea în birourile 3FM Radio din Hilversum, la sud-vest de Amsterdam. Poliția olandeză a închis zona și a găsit în apropiere o geantă abandonată cu un cuțiț. În scurt timp, forțele de ordine au anunțat că atacatorul a fost arestat iar femeia este îngrijită de paramedici. Incidentul a avut loc după ce unul dintre cei mai populari DJ de la postul de radio şi-a dat demisia miercuri, după 19 ani.

O echipă condusă de un medic român dezvoltă un test ce poate determina cancerul înainte de apariţia simptomelor, scrie NBC News. Echipa de cercetători de la John Hopkins University afirmă că a făcut un pas important către dezvoltarea unui test de sânge care poate determina prezenţa cancerului în organism. Este ușor să găsești mutații ale tumorii, dacă știi unde să cauți, susțin specialiștii. Victor Velculescu, profesor de oncologie și patologie la John Hopkins University, a declarat că provocarea a fost să dezvolte un test de sânge care să detecteze prezența cancerului , fără a avea informații referitoare la mutațiile genetice prezente în tumoarea pacientului.

Redactor: Isabela Boantă