Mapamond (17.05.2017)

Persoane înarmate au atacat, miercuri dimineața, sediul Radioteleviziunii publice afgane (RTA) din centrul orașului Jalalabad, a anunțat un responsabil afgan, informează AFP. ‘Mai mulți oameni înarmați au intrat în clădirea RTA și forțele de securitate ripostează. Nu avem alte detalii’, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernatorului, ale cărui birouri sunt situate vizavi de RTA, confirmând informațiile mass-media locale.Toate drumurile care duc spre această zonă au fost închise. Politisti locali au confirmat intrarea forțată în clădire a unor atacatori înarmați. ‘Nu știm care este ținta lor exactă, însă ripostăm’, a spus el.

O grevă declanşată de sindicatele din Grecia a paralizat, miercuri, ţara sud-est-europeană. Sindicatele protestează împotriva unui nou set de măsuri de austeritate ce urmează să fie adoptate, joi, de parlamentul de la Atena, transmit DPA şi Reuters. Sute de zboruri au fost amânate sau anulate după ce controlorii de trafic de aerian au întrerupt lucrul pentru patru ore. Insulele greceşti au fost astfel izolate, întrucât şi marinarii sunt în grevă deja, de miercuri, iar circulaţia feriboturilor ar putea fi suspendată până sâmbătă. S-au alăturat manifestărilor funcţionarii din administraţia publică şi cadre didactice, ceea ce a dus la închiderea muzeelor, dar şi a şcolilor. Iar în spitalele de stat, medicii tratează doar cazurile urgente. Mișcarea vizează pachetul de austeritate care va fi supus la vot joi în legislativ şi care este cerut de creditorii Greciei pentru a continua programul de asistenţă financiară. Atena a acceptat să aplice aceste măsuri pentru a pune capăt impasului din negocierile cu instituţiile financiare internaţionale. Noile măsuri includ reduceri de pensii şi majorări de taxe evaluate la 4,9 miliarde de euro pe an.

Președintele american Donald Trump, asaltat de controverse pe plan intern, este presat să respecte scenariul și să evite orice noi răbufniri. Oficialul american începe săptămâna aceasta primul său turneu în străinătate, care cuprinde Orientul Mijlociu și Europa, relatează agenția Reuters.Oficiali de la Casa Albă și republicani apropiați de administrație afirmă că Trump, care, în timpul campaniei electorale a promovat sloganul ‘America pe primul loc’, vrea să-și demonstreze acum și leadership-ul pe plan extern, cu prilejul întâlnirilor pe care le va avea cu lideri din Arabia Saudită, Israel și teritoriile palestiniene.Trump a devenit ținta unui val de critici după ce s-a aflat în presă că ar fi divulgat unor responsabili ruși informații sensibile pentru securitatea națională și după decizia sa bruscă de a-l demite pe directorul FBI James Comey.