Mapamond (17.04.2016)

Ecuador a fost lovit de un cutremur cu magnitudinea 7,8. Seismul a fost raportat în vestul țării şi a făcut autorităţile să instituie starea de urgență. Până în prezent au murit cel puţin 76 de oameni şi aproape 600 de persoane au fost rănite. Este cel mai grav cutremur care a afectat Ecuadorul în ultimii 40 de ani. Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a declanşat alerta pentru regiunile de coastă ale Ecuadorului şi Columbiei. „Încercăm să facem tot ce putem, dar nu putem face mare lucru. Zeci de clădiri au fost distruse și au început deja jafurile. Nu a căzut doar o clădire, ci un întreg oraș”,a declarat Gabriel Alcivar, primarul orasului aflat in aproprierea epicentului.

Duminică dimineaţă, în jurul orei locale 04.00 ,trei alpinişti experimentaţi au fost loviţi de o avalanşă în timp ce traversau culoarul nord-estic al muntelui Pic du Mid Bigorre din Pirineii francezi. Avalanşa s-a produs pe fondul înrăutăţirii condiţiilor meteorologice și a intensificării vânturilor, a declarat Pascal Sancho, responsabil al serviciilor de intervenţie . Alpiniştii au fost prinşi sub zăpadă la 500 de metri de începutul culoarului, care se întinde pe 1.000 metri în altitudine. Unul dintre alpinişti a reuşit să alerteze autorităţile în jurul orei 08.35, fiind salvat de două echipe terestre de intervenţie, suferind de o uşoară hipotermie.

Vreme extremă în Statele Unite, acolo unde 16 milioane de locuitori din centrul ţării sunt sub alertă de ninsori, inundaţii sau tornade. În Colorado, stratul de zăpadă a depăşit 60 de centimetri şi a provocat anularea a peste 800 de zboruri, în timp ce, în alte state, furtunile au adus grindină şi ploi torenţiale. Locuitorii au fost sfătuiţi să stea departe de drumurile alunecoase, care au fost acoperite de omăt, iar la altitudini mari, multe şosele chiar au fost închise. Între timp, autorităţile din Texas, Oklahoma, Kansas şi Nebraska au avertizat oamenii că în următoarele cinci zile va ploua cât pentru o lună întreagă. Furtunile de primăvară au fost însoţite de grindină de mărimea unor mingi de golf, iar zeci de drumuri au fost inundate.