Mapamond (17.03.2016)

Un şofer român a fost condamnat, de un tribunal francez, la un an de închisoare cu suspendare, a primit o interdicţie de trei ani pe teritoriul francez şi o amendă de 5.000 de euro, după ce a fraudat sistemul de taxare pe autostrăzile din Franţa de 267 de ori. Bărbatul în vârstă de 46 de ani a fost arestat duminică după ce a forţat o barieră de autostradă. Acesta se afla la volanul unui camion care transporta materiale de construcţie din România în Spania, Iniţial, bărbatul a declarat că vehiculul a alunecat din cauza carosabilului umed şi s-a izbit în barieră, după care a recunoscut că a făcut acest lucru din cauza lipsei de bani.

Un planor s-a prăbuşit joi într-o zonă rezidenţială lângă Tokyo, iar cei doi bărbaţi de la bord au murit. Aeronava uşoară s-a izbit de acoperişurile a două case, imediat după prânz -5.00 ora României, într-un cartier dens populat de lângă aeroportul Narita, în estul capitalei. O anchetă este în curs de desfăşurare în vederea stabilirii cauzelor prăbuşirii aeroplanului, a declarat pentru Agentia France Press un purtător de cuvânt al poliţiei.

Preşedintele american Barack Obama şi cele mai mari puteri economice din lume îl îndeamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin să o elibereze pe Nadia Savcenko, pilot şi deputat ucrainean, din închisoare. Şeful statului american a purtat o conversaţie cu omologul său rus, în care l-a îndemnat să o elibereze pe Savcenko, aflată în greva foamei în semn de protest faţă de încarcerarea sa, după ce a fost acuzată de crime. Totodată, Obama a îndemnat Rusia să respecte acordurile de la Minsk, care cer tuturor părţilor implicate în războiul din estul Ucrainei să elibereze toate persoanele reţinute ilegal.