Mapamond (17.02.2017)

Un atentat cu mașină-capcană a devastat un cartier din Bagdad, omorând cel puțin 52 de persoane și rănind câteva zeci, acesta  fiind cel mai sângeros atac care a lovit capitala irakiană în acest an. Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, ținta unei ofensive a forțelor irakiene care caută de la jumătatea lunii octombrie să o alunge din Mosul, ultimul său mare bastion din Irak. Puternica explozie s-a produs în într-o zonă cu reprezentanțe ale producătorilor de autovehicule din sudul Bagdadului, a precizat un responsabil din cadrul Ministerului de Interne.

Decretul anti-imigraţie al administratiei Trump a creat un val de nemulţumire printre şefii de state din toată lumea, printre oameni de afaceri si turişti. Deși foarte puţine voci s-au făcut auzite în apărarea sa, iată că președintele Siriei, Bashar al-Assad, vine cu un mesaj în care îi tine partea lui Donald Trump, potrivit Reuters. Preşedintele sirian nu este la prima apreciere de acest gen faţă Donald Trump. Recent a adus laude fată de modul în care doreşte să facă o prioritate din lupta împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, spunând că are mare încredere în planurile președintelui american, dar că aşteaptă şi rezultate concrete.

Papa Francisc, care a vizitat în premieră o universitate publică din Roma, a recomandat tinerilor să nu mai vorbească la telefonul mobil în timpul meselor în familie, subliniind că dialogul este antidotul violenței. „Când ne aflăm la masă, faptul de a vorbi cu altcineva la telefon este începutul unui război, pentru că nu există dialog”, a spus papa, improvizând un discurs de trei sferturi de oră în fața unui public numeros. Însoțită de o baie de mulțime entuziastă, vizita intervine în locul celei pe care Benedict al XVI-lea a fost nevoit să o anuleze, în ianuarie 2008, ca urmare a criticilor unui grup de 67 de contestatari, profesori și studenți anticlericali.