Mapamond (16.03.2017)

Trei membri ai Forţelor Aeriene americane au murit după prăbuşirea unui avion militar, în timpul unui exerciţiu desfăşurat în statul american New Mexico, relatează NBC News. Avionul, de tip Pilatus s-a prăbuşit în cursul unui zbor de antrenament în apropierea localităţii Clovis, a declarat căpitanul Brandon Baccam, un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene americane.Cei trei militari aflaţi la bordul avionului au decedat la impactul cu solul, informează Mediafax. In momentul de fata autorităţile aeronautice militare americane cercetează circumstanţele incidentului.

Un cetățean ucrainean a fost reținut de grănicerii moldoveni pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Bărbatul era în stare avansată de ebrietate. Puțin după miezul nopții, inspectorul de serviciu din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră “Criva” a observat o persoană care înainta, pe jos, din Ucraina în Republica Moldova. Astfel, polițiștii de frontieră au depistat un bărbat de 39 de ani, originar din regiunea Cernăuți, Ucraina.El a fost escortat la sectorul de poliție pentru efectuarea cercetărilor adiționale şi a declarat că se afla în vizită la o rudă dar în urma unor certuri a decis să revină în localitatea de baștină. Fiind însă în stare de ebrietate, s-a rătăcit la frontieră.Polițiștii de frontieră au deschis dosar penal pentru infracțiunea de trecere ilegală a frontierei de stat.

Parlamentul Noii Zeelande a adoptat proiectul de lege prin care a fost recunoscut râul Whanganui din Insula de Nord, ca o entitate vie. Dintotdeauna venerat de oameni Maori din Noua Zeelandă, interesele fluviului vor fi reprezentate acum de două persoane. Comunitatea a luptat timp de peste 160 de ani pentru a obține această recunoaștere a râului, a declarat ministrul Chris Finlayson. “Ştiu că unor oameni li se va părea ceva fantezist să se acorde unei resurse naturale o personalitate juridică”, a mai spus ministrul Tratatului de Negociere al Noii Zeelande ,”dar nu este mai fantezist decât trusturile de familie sau companiile sau alte societăţile încorporate” Râul Whanganui este al trelea rîu ca lungime din Noua Zeelandă. Acesta va fi reprezentat de un membru al triburilor din Maori, şi de un membru al Coroanei.