Mapamond (15.11.2016)

Reţeaua teroristă Stat Islamic se foloseşte de replici de lemn de tancuri şi vehicule militare într-o încercare de a induce în eroare campania aeriană a coaliţiei internaţionale din cadrul operaţiunilor din Mosul, precum şi manechine de plastic care simulează luptătorii islamişti,informează Reuters. Armata irakiană a capturat săptămâna trecută o serie de replici de lemn în mărime naturală de la o tabără de pregătire preluată parţial de la SI, din nordul oraşului Mosul.Văzute de la o distanţă mare, modelele de jucărie ale vehiculelor şi islamiştilor ar fi putut fi considerate reale.”Pe măsură ce trupele noastre au avansat în zona respectivă, au remarcat că Stat Islamic a folosit tancuri şi vehicule din lemn pentru a devia planurile militare”, a declarat un oficial.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele american ales Donald Trump au convenit luni, 14 noiembrie, să colaboreze pentru o „cooperare constructivă”, mai ales în materie de luptă împotriva terorismului, a anunțat Kremlinul.Cu ocazia primei lor convorbiri cuprinzătoare de la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, cei doi șefi de state s-au înțeles să păstreze legătura prin telefon și să organizeze o reuniune bilaterală în viitor.Vladimir Putin l-a mai felicitat o dată pe Donald Trump și i-a urat succes în aplicarea programului său electoral. Liderul rus s-a declarat „gata să dezvolte un dialog de parteneriat cu noua administrație pe principiile egalității, respectului mutual și neamestecului în treburile interne ale celuilalt”.

Prima soţie a preşedintelui ales al SUA Donald Trump, Ivana, intenţionează să-i solicite fostului soţ postul de ambassador în Cehia. Ea şi-a manifestat interesul pentru a deveni prima ambasadoare americană în Republica Cehă, într-un interviu acordat ziarului New York Post,”Vreau să fiu ambasadoare”, a spus Ivana, care este mama celor trei copii ai preşedintelui ales al SUA: Donald Junior, Eric şi Ivanka. “Acolo m-am născut, vorbesc limba. Sunt foarte cunoscută de toată lumea. Nu doar în SUA. Am scris patru cărţi care s-au tradus în 25 de limbi în peste 40 de ţări”, a declarat Ivana. Ea a mai spus că nici măcar nu are nevoie de numele fostului soţ, deoarece “toată lumea o cunoaşte ca Ivana”.