Mapamond (15.05.2017)

Un avion de recunoaştere al armatei japoneze, cu patru persoane la bord, a dispărut luni, lângă aeroportul de pe insula Hokkaido, a informat Ministerul Apărării nipon.Turnul de control a pierdut contactul cu avionul în jurul orei 11:50 locală, în timp ce acesta se afla la aproximativ 30 de kilometri vest de aeroportul Hakodate, a precizat ministerul.Epava aeronavei a fost găsită în apropiere de localitatea Assabu, situat în sudul insulei.Aparatul de zbor, un Beechcraft LR-2, este un avion folosit pentru transportul de urgenţă al bolnavilor, dar şi în misiuni de recunoaştere ale armatei japoneze. Nu există încă informaţii despre starea persoanelor de la bord.

Șapte jurnaliști, printre care un corespondent al agenției France Presse, au afirmat că au fost agresați de peste o sută de indivizi mascați presupuși membri ai cartelului La Familia Michoacana. Sagresiunea ar fi avut loc la Tierra Caliente, în statul mexican Guerrero (sud-vest). “Ni s-a spus că vom fi arși de vii”, a povestit Sergio Ocampo, un corespondent al AFP care împreună cu alți șase colegi din presa mexicană și internațională, au fost sechestrați pe un drum național în timp ce realizau un reportaj. Agresorii i-au furat mașina lui Sergio Ocampo, precum și echipamentul tuturor jurnaliștilor prezenți, printre care fotoreporteri și cameramani. Dezvăluirea a fost confirmată de către un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate din statul Guerrero, Roberto Alvarez. Potrivit autorităților, jurnaliștii s-au deplasat în statul Guerrero pentru a acoperi intrarea forțelor federale în municipalitatea San Miguel Totolapan, unde locuitorii au format recent un grup de autoapărare pentru a face față răpirilor și extorcărilor comise de membrii unui clan și ai altui grup criminal.

Valul de atacuri cibernetice care a afectat peste 150 de ţări ar trebuie să reprezinte un „semnal de alarmă” pentru guvernele din întreaga lume care colectează date privind vulnerabilităţi ale sistemelor informatice, care apoi pot fi folosite de hackeri, afirmă Microsoft, potrivit BBC News. Brad Smith, preşedintele şi directorul juridic al companiei Microsoft, consideră că guvernele sunt responsabile pentru „pagubele pe scară largă” înregistrate după atacul masiv de tip „ransomware”.