Mapamond (14.08.2016)

Elveția este în stare de șoc după ce un individ înarmat cu un cuțit și cu un recipient cu lichid inflamabil a atacat pasagerii unui tren, în apropierea unei gări din estul țării.Printre răniți se numără un copilaș de doar șase ani, doi adolescenți de 17, două femei de 34 ani, respectiv, 43, și un bărbat de 50 de ani. Una din femeile atacate a murit iar alte două sunt în stare gravă. De asemenea, atacatorul a murit în spital din cauza rănilor, el suferind arsuri grave.

Gruparea jihadistă nigeriană Boko Haram a difuzat o înregistrare video în care prezintă câteva zeci de eleve răpite în 2014 din Chibok și anunță că unele dintre ele au murit în bombardamentele armatei nigeriene. În imagini, un purtător de cuvânt al teroriștilor, cu chipul acoperit cu o cagulă și cu o pușcă de asalt în mâini, le cere părinților tinerelor cunoscute drept “fetele din Chibok” să solicite guvernului nigerian punerea în libertate a militanților Boko Haram în schimbul eliberării fiicelor lor.

Unul dintre cele mai murdare secrete militare a ieşit la suprafaţă prin voinţa naturii şi a stârnit alerta de gradul zero din cauza riscului ecologic mondial pe care îl presupune.“Proiectul viermele de gheaţă” a fost conceput de americani din cauza ameninţărilor fierbinţi ale Războiului Rece, sub calota glaciară din Groenlanda.  Din cauza efectelor schimbărilor climatice, americanii au fost nevoiţi s-o abandoneze. Mişcarea gheţarilor afectaţi de încălzirea globală a fisurat structura bazei, astfel încât riscul ca deşeurile radioactive, dar şi alte substanţe chimice foarte periculoase să contamineze apele, a crescut odată cu scurgerea anilor şi cu topirea gheţii.