Mapamond (14.05.2017)

Portugalia, reprezentată de Salvador Sobral, a câștigat Eurovision 2017, în urma finalei ce a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în Centrul Internațional de Expoziții din capitala Ucrainei. La inmânarea trofeului, Salvador a transmis că: „Trăim intr-o lume in care muzica e ca la fast food. Am câştigat pentru că eu cânt altfel de muzică. Să aducem înapoi muzica de calitate!” Reprezentantul Portugaliei la concursului Eurovision 2017, în vârstă de 27 de ani, are nevoie de un transplant de inimă și s-a prezentat cu greu la repetiții. În prima semifinală, Salvador Sobral nu putut să evolueze pe scena principală, fiind nevoit să cânte într-o secțiune specială, așezată pe ringul de dans, pentru că urcarea pe scenă ar fi durat peste trei minute. În afară de aceasta, interpretul a rugat organizatorii să nu-i bată cu lumina în față. În urma tuturor greutăților, grație interpretării sensibile și a mesajului transmis de versurile melodiei, Salvador a reușit să câștige finala concursului, fiind preferat atât de juriile de specialitate, cât și de votul fanilor. Podiumul Eurovision este completat de Bulgaria cu 615 puncte și Republica Moldova cu 374 puncte, în timp ce România s-a clasat pe locul 7.

Emmanuel Macron a fost învestit oficial, astăzi, președinte al Franței, în cadrul unei ceremonii la Palatul Elysee, devenind astfel cel de-al 25-lea președinte al Republicii franceze. În discursul de învestitură, Macron a declarat că francezii au ales “speranța și spiritul de cucerire”. El a promis de asemenea că “Europa va fi refondată și relansată”. Așa cum prevede protocolul, François Hollande l-a întâmpinat pe Emmanuel Macron la Palatul Elysee, după care au avut o discuție privată, ca parte a ceremoniei de predare a puterii. Noul șef al statului, cel mai tânăr ales vreodată în Franța, l-a însoțit la final pe Hollande până la mașină, după care a reintrat în Palatul Elysee ținându-se de mână cu soția sa Brigitte, în vârstă de 64 de ani.

Cel puţin patru persoane au murit, iar numeroase altele au fost rănite după ce un tren de pasageri a deraiat, sâmbătă seara, în Grecia. La bordul trenului erau aproximativ 100 de pasageri. Potrivit presei, cinci vagoane au deraiat din cauze încă necunoscute. Trenul circula între oraşele Atena şi Salonic. Mai multe vagoane au deraiat în apropierea orăşelului Adendro, situat la circa 40 de kilometri de Salonic. Unul dintre vagoane a lovit o casă situată foarte aproape de calea ferată. Potrivit bilanţului preliminar, patru persoane au murit, iar numeroase altele au fost rănite. Mecanicul trenului este în stare critică.