Mapamond (14.01.2017)

Doi chinezi uiguri au fost arestati in Turcia in legatura cu atacul sangeros care a avut loc in noaptea dintre ani intr-un club din Istanbul, atac soldat cu 39 de morti si revendicat de organizatia jihadista Statul Islamic. Cei doi suspecti au fost arestati si acuzati de “apartenenta la o organizatie terorista”, de “achizitie de arme de foc fara autorizatie” si de “complicitate la uciderea a 39 de persoane.

Ungaria nu își va deschide granițele în fața refugiaților și migranților care se confruntă cu o vreme extrem de friguroasă în Serbia vecină, a declarat șeful diplomației ungare. Astfel, migranții care au nevoie de asistență în Serbia trebuie să înregistreze o cerere de azil și să caute adăpost acolo, a subliniat ministrul de externe ungar. Ungaria a devenit prima țară europeană care a construit un gard la frontiera cu Serbia, în septembrie 2015. Din martie anul trecut, toate țările de pe ruta balcanică și-au închis frontierele, însă migranți continuă să sosească.

Într-un raport publicat sâmbătă, comisia parlamentară a Regatului Unit pentru Brexit cere guvernului de la Londra să redacteze o Carte Albă privind retragerea din Uniunea Europeană. Comisia solicita ca parlamentul britanic să primească documentul până la jumătatea lui februarie, pentru a fi informat cu suficient timp înainte de începerea oficială a procedurii de ieșire a țării din UE. Unul din punctele cele mai importante ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană este eventuala continuare a apartenenței la piața unică. Mai multe detalii din partea premierului ar putea fi anunțate într-un discurs așteptat marți.