Mapamond (13.07.2017)

Suedia și-a intensificat măsurile de reprimare a valului de  imigranți ilegali, la câteva luni după ce un solicitant de azil căruia i-a fost respinsă cererea,  a ucis cinci oameni la Stockholm. În ultimele luni, autoritățile suedeze au desfășurat mai multe controale la locurile unde lucrează imigranți. În urma verificărilor, s-au descoperit persoane fără documente, iar polițiștii au tras un semnal de alarmă ce a generat dezbateri aprinse într-o țară tolerantă prin tradiție față de imigranți. În prezent, unii angajatori se bucură să găsească mână de lucru ieftină în rândurile imigranților. Ministrul migrației, Morgan Johansson, a declarat că pentru a combate această tendință și a încerca eradicarea exploatării,  se vor desfăsura mai multe acțiuni de supraveghere în rândul angajatorilor. Oficialul a susținut că nu poate fi acceptată o “piață a muncii duble, în care un grup tot mai numeros trăiește la periferia societății, dar rămâne în Suedia” . Momentan, până la 50.000 de imigranți fără acte lucrează în hoteluri, restaurante, transporturi și construcții în Suedia, relatează agenția Reuters.

Parlamentul Maltei a votat, ieri, o lege ce permite căsătoria cuplurilor de același sex. Votul a fost aproape în unanimitate, ceea ce este frapant  într-o țară catolică, unde avortul este ilegal, iar divorțul nu a fost autorizat decât în urmă cu 6 ani. Biserica catolică s-a opus ferm, iar conservatorii au organizat o manifestație de protest în fața Parlamentului.  Malta este cel mai mic stat al Uniunii Europene și devine prin această reformă, cea de-a 15-a țară din Europa care va permite căsătoria cuplurilor homosexuale. Premierul Joseph Muscat, promisese că această lege va fi prima din noul său mandat. Oficialul a declarat că acest vot istoric arată că democrația și societatea malteză au atins un anumit grad de maturitate, relatează AFP.

Fostul președinte al Braziliei, Lula da Silva, a fost condamnat în primă instanță la 9 ani și jumătate de închisoare pentru corupție și spălare de bani. Conform sentinței  judecătorului Sergio Moro, obținută de AFP, ex-președintele în vârstă de 71 de ani , a fost lăsat în libertate și va putea face apel. Fostul șef de stat a negat toate acuzațiile conform cărora acesta ar fi beneficiat de cadouri în valoare de 1,06 milioane euro, inclusiv un triplex într-o stațiune balneară . Dacă verdictul va fi confirmat la recurs, Lula va merge la închisoare și nu se va putea prezenta la alegerile prezidențiale de anul viitor, scrie Agerpres.

Redactor: Isabela Boantă