Mapamond (13.05.2017)

Virusul Ebola face din nou victime. Organizația Mondialăa  Sănătății (OMS) a declarat epidemie de febră hemoragică Ebola în nord-estul Republiciii Democrate Congo, în urma decesului a trei persoane. Totodată, instituția a anunțat că situația este tratată cu foarte mare seriozitate.Din fericire, virusul a apărut într-o zonă izolată, astfel că posiblitatea ca acesta să se extindă iar la scară largă este una mică. Ultima epidemie a virusului Ebola în RD Congo a avut loc în  2014. Virusul Ebola este transmis oamenilor de animale precum lilieci sau maimuțe, iar apoi se răspândește foarte rapid între persoanele care intră în contact. Totodată, Ebola este fatală în 90% din cazuri, iar Organizația Mondială a Sănătății a dezvoltat recent un vaccin experimental pentru a fi folosit în cazuri de urgență.

Orășelul Fatima, din centrul Portugaliei, are în față o zi foarte importantă. Papa Francisc se află la sanctuarul ridicat exact în locul în care Fecioara Maria s-a arătat celor trei copii păstori.  Suveranul Pontif îi canonizează pe aceștia, în timpul unei ceremonii care are loc exact la 100 de ani de la apariția Fecioarei. Sute de mii de credincioși l-au întâmpinat pe Suveranul Pontif la altarul din oraşul portughez Fatima, unde a fost adus un omagiu copiilor ale căror viziuni cu Fecioara Maria, în urmă cu 100 de ani, au marcat unul dintre cele mai importante evenimente pentru Biserica Catolică din secolul al XX-lea.  Cu ocazia evenimentului, Portugalia a crescut securitatea şi a reimpus controalele la granițe.

Căpitanul navei Costa Concordio, Fransco Schettino, a fost condamnat definitiv la 16 ani de închisoare, în urma naufragiului din 2012, soldat cu 32 de morți. Cea mai înaltă instanță din Italia a confirmat această sentință. Procurorii au afirmat că Schettino a mers cu nava prea aproape de insulă pentru a o impresiona pe Domnica Cemortan, o tânără din Republica Moldova, care se afla lângă el în momentul naufragiului. De partea cealaltă, căpitanul Schettino a dat vina pe problemele de comunicație cu unul dintre membri echipajului său, care era din Indonezia. La bord se aflau 4.229 de persoane, dintre care 3.200 erau turişti. Treizeci şi doi oameni au murit. Corpurile a două dintre victime nu au fost găsite niciodată.

O călugăriță din Germania este pompier în timpul liber. Când nu alină suflete, stinge incendii. Andrea Stadermann locuiește din 1987 într-o mănăstire din orășelul german. În urmă cu trei ani, pompierii au dat anunț că au nevoie de un nou coleg, iar Andrea a fost mai mult decât dornică să  ajute. Așa a ajuns să fie pompier în timpul liber. Astfel, măicuța în vârstă de 52 de ani este  pompier de aproape trei ani, iar de atunci a luat parte la numeroase intervenţii. Mai precis, într-un an a participat 40 de misiuni, iar acum ea este tot timpul pregătită să fie chemată la o nouă intervenție.