Mapamond (12.05.2017)

Ilinca şi Alex Florea, reprezentanţii României la Eurovision Song Contest 2017, cu melodia ”Yodel It!”, vor intra pe poziţia 20 în finala competiţiei, care va avea loc sâmbătă la Kiev. Ordinea intrării în concurs a celor 26 de finaliste Eurovision 2017 va fi: Israel, Polonia, Belarus, Austria, Armenia, Olanda, Moldova, Ungaria, Italia, Danemarca, Portugalia, Azerbaidjan, Croaţia, Australia, Grecia, Spania, Norvegia, Marea Britanie, Cipru, România, Germania, Ucraina, Belgia, Suedia, Bulgaria, Franţa. ”Greul abia acum începe, căci presiunea finalei şi sprijinul fanilor ne obligă să facem o figură frumoasă în marea finală”, a spus Alex Florea, după anunţarea rezultatelor semifinalei. ”Mă simt extraordinar. Am reuşit să ne calificăm în finală, unde vom fi câştigători, indiferent de locul pe care ne vom clasa. Important este să cântăm cel puţin la fel de bine cum am făcut-o în această seară, pentru a nu-i dezamăgi pe cei care ne-au susţinut pe parcursul acestei călătorii minunate”, a declarat Ilinca la finalul spectacolului. Celelalte nouă ţări care s-au calificat în finală, joi, alături de România, au fost: Bulgaria, Belarus, Croaţia, Ungaria, Danemarca, Israel, Norvegia, Olanda şi Austria. Ţările finaliste au fost anunţate în ordine aleatorie.

Explozia produsă vineri în apropierea unui oficiu poștal din zona centrală a Romei a fost provocată de un dispozitiv exploziv artizanal instalat în parcarea oficiului, a anunțat poliția italiană într-un comunicat. Mai multe mașini au fost avariate în urma exploziei, dar nimeni nu a fost rănit. Incidentul a avut loc pe strada Marmorata, situată în apropiere de atracţia turistică numită Piramida lui Cestius. Nicio persoană nu a fost rănită în urma incidentului. Totodată, numeroase echipaje au intervențit la fața locului, iar strada a fost evacuată. Autoritățile italiene au întărit măsurile de securitate, dispunând între altele reintroducerea controlului la frontiere, în perioada 10 — 30 mai

Un incident aerian a avut loc deasupra Mării Negre. Rusia și SUA se acuză reciproc că au pun în pericol siguranța membrilor echipajului. Un avion P-8A Poseidon zbura în spațiul internațional, după cum spune purtătoarea de cuvânt a Forţelor Navele Americane din Europa. Rușii au interceptat aparatul de zbor și, considerând că este o amenințare, au ridicat de la sol o aeronavă de luptă Su-27, care s-a apropiat la “mai puțin de 30 de metri de aparatul SUA”. Varianta Kremlinului este total diferită. Rușii spun că “pilotul avionului nostru a identificat ţinta ca find un avion de recunoaştere american, P-8A Poseidon. El a efectuat manevre de întâmpinare normale, după care aeronava americana şi-a schimbat ruta şi s-a îndepărtat de graniţele noastre”.