Mapamond (12.03.2017)

Un poliţist tunsian a fost ucis şi un altul a fost rănit în urma unui “atac terorist” comis în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra unei patrule din sudul Tunisiei, a anunţat Ministerul de Interne din această ţară. Dintre cei patru terorişti bănuiți că ar fi la originea acestui atac, doi au fost eliminaţi şi un al treilea a fost spitalizat în urma unor răni grave. Cel de-al patrulea atacator a reuşit, în schimb, să fugă.

Omenirea se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză umanitară din 1945 încoace, în condiţiile în care 20 de milioane de persoane trăiesc sub ameninţarea foametei, avertizează ONU. Din luna februarie, ONU a atras atenţia că 20 de milioane de oameni din patru ţări – Yemen, Somalia, Sudanul de Sud şi Nigeria – se luptă cu foametea sau s-ar putea afla într-o asemenea situaţie în următoarea jumătate de an. Soluţia ar fi „un efort global colectiv şi coordonat” dar şi fonduri suplimentare alocate rapid statelor aflate în criză, pentru ca oamenii să nu moară de foame.

Descoperire importantă în Egipt, unde arheologii au găsit o statuie de opt metri a faraonului Ramses al II-lea, scufundată în apele subterane ale unei periferii sărace din Cairo, relatează Reuters. Ramses al II-lea a condus Egiptul în urmă cu peste 3.000 de ani. Descoperirea a fost apreciată de Ministerul Antichităților drept una dintre cele mai importante. Statuia era îngropată în noroi în apropierea ruinelor templului lui Ramses al II-lea. În perioada faraonilor, templul se afla în orașul Heliopolis, localizat în partea estică a capitalei Cairo de azi.