Mapamond (11.11.2016)

Protestele împotriva victoriei lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă au continuat pentru a doua zi în mai multe oraşe americane, însă numărul participanţilor a scăzut simţitor comparativ cu ziua precedentă, informează The Associated Press. Manifestaţii anti-Trump au avut loc în oraşe de pe tot cuprinsul Statelor Unite, însă fiecare demonstraţie a reuşit să adune doar cel mult câteva sute, comparativ cu mai multe mii în ziua precedentă. În cursul nopţii de joi spre vineri, Donald Trump a reacţionat la proteste împotriva victoriei sale în alegerile prezidenţiale, postând pe Twitter mesajul: “Acum, manifestanţii profesionişti, incitaţi de media, protestează. Foarte nedrept.” În Portland protestatarii, care au ieşit în stradă pentru a treia noapte consecutiv, au devenit violenţi încendiind maşini şi spărgând geamurile bancilor şi magazinelor. În mai puțin de 24 de ore, o petiție online cerând Colegiului Electoral să o aleagă pe Hillary Clinton în locul lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite a adunat peste două milioane de semnături.

Cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova sunt chemați duminică la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, după o campanie electorală dură, cu acuzații personale acide, între Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor (PSRM), considerat favorit în sondaje, și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care pornește cu șansa a doua, dar a cărei posibilă victorie depinde, potrivit analiștilor, de o prezență ridicată la vot.

Un incendiu de proporții a izbucnit vineri într-o clădire din Chișinău, unde se află un depozit cu materie primă pentru fabricarea jucăriilor, între care multe materiale plastice. Paisprezece autospeciale și două ambulanțe au fost mobilizate la fața locului. Aproximativ 50 de pompieri luptă cu flăcările.  un pompier a rămas blocat în depozitul cuprins de flăcări, iar mai mulți colegi încearcă să-l recupereze. Doi pompieri au avut nevoie de ajutor medical din cauza fumului inhalat. De asemenea, trei muncitori — un bărbat și două femei — au fost transportați la spital. Cauza izbucnirii incendiului încă nu a fost stabilită.