Mapamond (11.07.2017)

ISIS a confirmat moartea liderului său, Abu Bakr al-Baghdadi, a transmis o agenție de presă irakiană, citată de Xinhua.Conform unei surse anonime din provincia Ninive, numele noului calif va fi anunțat curând. Informația a fost facută publică după ce ieri, prim-ministrul irakian,  a declarat  oficial eliberarea orașului Mosul aflat sub controlul ISIS, după aproape nouă luni de lupte aprige duse de armata irakiană pentru a-i elimina pe militanții extremiști, transmite Agerpres.

Portul vălului integral,  a fost interzis pe teritoriul Belgiei. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a validat azi interdicția privind portul de niqab în public. Belgia a urmat exemplul Franței, care a a luat aceleași măsuri în scopul sporirii securității. CEDO a considerat că aceast pas este  ”necesar într-o societate democratică”, informează AFP. Judecătorii au subliniat că ascunderea feței în spațiul public este o infracțiune  în legislația belgiană, transmite Agerpres.

China a testat cu succes o reţea de comunicaţii imposibil de atacat de hackeri, informează Finanacial Times. În contextul recentelor atacuri informatice, sistemele de comunicaţii cuantice reprezintă un pas înainte în lupta împotriva terorismului cibernetic. Zhou Fei, director adjunct al Institutului pentru Tehnologie Cuantică din Jinan citat de Mediafax,  speră ca acest proiect să poată fi utilizat  în China și în întreaga lume. Reţelele de comunicaţii codificate cuantic sunt mult mai sigure decât sistemele electronice, comune în prezent la nivel mondial. Un canal clasic de comunicaţii, precum telefonul ori cablul Internet, poate fi interceptat din exterior fără ca emiţătorul sau receptorul să fie conștient de acest lucru. În cazul interceptării unei reţele cuantice, conexiunea suferă anumite modificări ce pot fi sesizate de administratori.