Mapamond (11.05.2017)

Trei surori, având vârste de 4, 8 și 20 de ani, au murit la Roma într-un incendiu produs într-o tabără de romi. Victimele au murit în timp ce rulota în care dormeau cu alți 11 membri ai familiei a luat foc în parcarea unui supermarket situată într-un district din estul Romei. Anchetatorii, care tratează incidentul drept crimă, au descoperit urme de substanțe inflamabile în apropiere de locul incendiului, dar exclud motive rasiste în cazul acestui atac, se arată într-o declarație a poliției. Potrivit presei italiene, familia de romi era originară din Bosnia.

Papa Francisc l-a trimis la fața locului pe arhiepiscopul Konrad Krajewski pentru a acorda sprijin părinților victimelor și pentru a le oferi ‘ajutor concret’, se arată într-un comunicat difuzat de Vatican. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost întâmpinat cu proteste în noaptea de miercuri spre joi pe aeroportul din Chişinău la venirea de la Moscova, organizate de un grup al tineretului liberal, care l-a acuzat de “servivilism” faţă de Kremlin, relatează Unimedia.info. Tinerii liberali au declarat că Igor Dodon continuă să dezbine societatea şi i-au sugerat că ar face bine dacă ar rămâne acolo de unde s-a întors. Mai mult simbolic, tinerii i-au adus lui Igor Dodon un covor şi mai multe valize pentru a se muta “la curtea ţarului Putin”. “După ce două zile s-a aflat la Moscova la curtea ‘ţarului Putin’, unde s-a distrat (…), sluga ruşilor a aterizat la ora 01:00 la Chişinău, iar Tineretul Liberal a decis să-i facă o primire originală”, a scris Ionel Puşcas, purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal (PL), pe pagina sa de Facebook.

Mai mult de 63.000 de minori neînsoțiți au cerut azil în Uniunea Europeană în 2016, sub cifra record de 97.000 înregistrată în anul precedent, dar de cinci ori mai mulți decât media anilor anteriori. Aproape 24.000 de minori neînsoțiți (aproape 40% din cifra totală) provin din Afganistan. Sirienii au fost în număr de aproximativ 12.000, reprezentând 20% din totalul cererilor de azil înaintate de minori neînsoțiți. Potrivit Eurostat, marea majoritate (89%) dintre solicitanții de azil minori sunt băieți, iar aproape 70% au vârsta de 16-17 ani. Cele mai multe cereri au fost înregistrate în Germania, aproape 36.000 (57% din total). Italia, Austria și Marea Britanie au înregistrat de asemenea un mare număr de solicitări.