Mapamond (11.02.2017)

Cel puţin 17 persoane au murit şi zeci de fani au fost răniţi, vineri seară, în îmbulzeala creată la intrarea în stadionul din Uige, la primul meci al sezonului în Angola, dintre Santa Rita de Cássia și Libolo. Se pare că sute de suporteri s-au îmbulzit să pătrundă în arenă şi au forţat barierele, după ce nu au reuşit să intre, înainte de startul jocului. Mulţi au căzut şi au fost călcaţi în picioare. Astfel, conform lui Ernesto Luis, directorul general al spitalului din Uige, mulți fani s-au sufocat din cauza înghesuielii. Pur și simplu, au călcat unii pe alții, a declarat oficialul. Cinci dintre răniți sunt în stare gravă, iar printre morți se află si copii. Preşedintele Angolei, Jose Eduardo dos Santos, le-a cerut autorităţilor să deschidă o anchetă în legătură cu acest caz.

Un puternic cutremur de pământ s-a produs vineri noapte în sudul arhipelagului Filipine, fiind înregistrate, provizoriu, 6 victime şi peste 100 de persoane rănite, indică media locale. Seismul cu magnitudinea 6,7 a lăsat fără energie electrică numeroase clădiri şi locuinţe şi a afectat structurile de rezistenţă ale unor stabilimente, care s-au prăbuşit în provincia Surigao del Norte, la 730 de km sud de capitala Manila. Este cel mai puternic seism care loveşte această zonă din Filipine, de la cel din 1879, care a avut o magnitudine de 6,9, indică Institutul de vulcanologie şi seismologie din Filipine.

Locuitorii din zona Golden Bay, Noua Zeelandă, depun eforturi disperate să salveze ce a mai rămas din cele circa 400 de balene pilot care au eşuat pe ţărm în dimineaţa zilei de vineri. Autorităţile au declarat deja că mai mult de 250 dintre ele au murit deja. Voluntarii au reuşit să ajute mai mult de 100 de balene să ajungă înapoi în larg, dar 90 dintre cele care reuşiseră să înoate, au revenit la mal, eşuând din nou. Experții în viața marină susțin că în perioada noiembrie- martie se întâmplă să mai eșueze cîte una – două, dar astfel de tragedii de proporții sunt rare. Un număr impresionant de câteva sute de voluntari au ajuns la faţa locului, în încercarea de a ajuta cetaceele să rămână hidratate şi să-şi păstreze o temperatură suficient de scăzută pentru a supravieţui.