Mapamond (11.01.2017)

Un bărbat înarmat a luat ostatice mai multe persoane într-un oficiu bancar din campusul Universităţii Alabama, în oraşul american Tuscaloosa, a anunţat marţi poliţia locală.Iniţial s-a crezut că este vorba doar despre un jaf armat, dar acum poliţia consideră că de fapt are loc o luare de ostatici. Totuşi, un purtător de cuvânt al poliţiei locale a declarat în faţa presei că autorităţile ‘încă nu ştiu care este problema’, arata Agerpres.Poliţia a fost desfăşurată la faţa locului şi a închis strada pe care se află acel oficiu bancar.

Ca să nu se lase mai prejos, ca replică la scutul antirachetă din Europa, Rusia intenționează să efectueze cel puțin 10 teste cu rachete balistice intercontinentale în acest an, a anunțat Ministerul rus al Apărării.Anul trecut, ca răspuns la desfășurarea de către NATO a unui scut antirachetă în Europa de Est, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că țara dezvoltă rachete cu capacitate nucleară capabile să depășească orice sistem de apărare.Rusia susține că scutul antirachetă al NATO, despre care SUA insistă că este în scopuri defensive, reprezintă o amenințare pentru securitatea sa națională.

Președintele american Barack Obama a susținut, în fața a 18.000 de persoane, un emoționant discurs de rămas-bun la finalul a opt ani de mandat, moment transmis de CNN, și alte mass-media americane și internaționale. “A fost o onoare să fiu în serviciul vostru. Nu mă voi opri aici. Voi continua. Voi rămâne alături de voi, în calitate de cetățean, tot restul vieții mele”, a spus președintele în exercițiu al SUA care îi va ceda locul la Casa Albă lui Donald Trump începând din 20 ianuarie.”În această seară e rândul meu să adresez mulțumiri”, a spus Obama într-un mesaj adresat atât celor care au fost pe aceeași lungime de undă cu el, cât și celor care i-au criticat politicile.