Mapamond (10.12.2016)

Cel puțin 45 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 33 au fost rănite în dublul atentat sinucigaș comis vineri de două femei într-o piață din nord-estul Nigeriei, țară al cărei președinte a anunțat în cursul săptămânii că a rezolvat de curând problema reprezentată de gruparea islamistă Boko Haram. Cele două femei kamikaze s-au dat drept cliente atunci când și-au declanșat centurile cu explozivi, a declarat reprezentantul municipalității Madagali. Acest dublu atentat nu a fost revendicat imediat, însă procedeul utilizat este cel al grupării nigeriene Boko Haram, care a folosit frecvent la femei sau tinere fete pentru a comite atacuri împotriva populației.

Cel puţin patru persoane au murit, după ce un tren de marfă încărcat cu cisterne cu propan a deraiat în nord-estul Bulgariei, iar apoi a avut loc o explozie, au anunţat serviciile de urgenţă. La ora locală 05.40, cisterne cu propan încărcate într-un tren de marfă au explodat după ce acesta a deraiat în apropiere de localitatea Hitrino, în timp ce circula pe linia Ruse-Varna, anunţă agenţia Novinite.Potrivit agenţiei bulgare de presă BTA, peste 20 de persoane au fost spitalizate prezentând răni şi fracturi. Localnicii au fost evacuaţi ca măsură de precauţie, a spus un poliţist.Cel puţin 20 de clădiri au fost distruse în explozie, a declarat şeful departamentului de Pompieri din Bulgaria, Nikolai Nikolov.

Aproape 400 de imigranţi au pătruns cu forţa pe teritoriul exclavei spaniole Ceuta din nordul Africii, după ce au luat cu asalt două puncte de trecere a frontierei, rănind uşor doi ofiţeri de poliţie. Ceuta şi Melilla, o altă exclavă spaniolă în nordul Africii, sunt singurele teritorii UE din Africa şi constituie un punct de atracţie pentru imigranţii africani care doresc să ajungă în Blocul comunitar în căutarea unei vieţi mai bune.Trei imigranţi au fost răniţi în cursul incidentului.În 2014, 15 imigranţi s-au înecat în cursul unei tentative de a ajunge în înot la Ceuta, plecând de pe o plajă aflată în apropiere.