Mapamond (10.10.2016)

Candidantul republican Donald Trump a lansat duminică seara o ameninţare fără precedent în politica americană, declarând că rivala sa democrată Hillary Clinton va ajunge la închisoare în cazul în care el va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA. În cursul dezbaterii de duminică seara, care a avut loc la St. Louis, candidata democrată a declarat că este “extraordinar de bine faptul că cineva cu temperamentul lui Donald Trump nu este responsabil cu justiţia în ţara noastră.”Pentru că ai ajunge la închisoare,” a replicat Trump la această afirmaţie. Candidatul republican a completat că ar cere procurorului general să numească un procuror special care să investigheze zecile de mii de mesaje electronice pe care Clinton le-a şters cât timp ocupa funcţia de secretar de Stat.

Uraganul Matthew a pierdut din forta, dar, chiar si asa, a facut victime si a provocat pagube insemnate in Statele Unite. Cel putin 15 oameni au pierit in cele 4 state afectate de urgie. Furtuna teribila a smuls copaci din radacina, a dărâmat stalpi de electricitate si a provocat inundatii grave. Aproape doua milioane de locuinte si sedii de firme au ramas fara curent electric. Matthew a lovit statele Carolina de Sud si Carolina de Nord cu rafale de vant ce au atins viteze de aproape 120 de km pe ora.

Patru cladiri s-au prabusit in China. Opt oameni au fost gasiti morti, iar zeci de locatari se afla inca sub daramaturi. Echipele de salvatori lucreaza contracronometru pentru a scoate victimele de sub gramezile de moloz. Deocamdata nu se cunoaste cauza cumplitului accident. Nu este primul de acest fel din ultimii ani, in China. In cazurile precedente, anchetata a demonstrat proasta calitate a constructiilor, cu structuri de rezistenta subrede.